Szendvics helyett már mikrózható kaját kapnak az esztergomi kórházban - 100 milliós az adósság

Az étkeztető cég felé 100 milliós tartozást halmozott fel az esztergomi kórház, de a vezetőség szerint úgyis drága és rossz volt a kaja. 

Mint arról tegnap beszámoltunk, nem tudnak meleg ételt biztosítani az esztergomi Vaszary Kolos Kórházban, jelenleg csak szendvicset kapnak a betegek.
 
Az esztergomi kórház szerződést bontott ugyanis az étkezést biztosító Hungast Esztergom Zrt.-vel. Megkeresésünkre Páger Zsolt, a cég üzletfejlesztési igazgatója elárulta:
 
a kórházzal június 15-én közölték, hogy miután az intézmény már 100 milliós tartozást halmozott fel feléjük, a Hungast működése ellehetetlenült.
 
Ekkor döntöttek úgy, hogy megszüntetik a szerződést. A kórház erre jelezte, hogy a jövőben más módon kívánja megoldani a betegek élelmezését. A Hungast vállalta, hogy július 31-ig fenntartja a szolgáltatást, hogy a kórháznak legyen elég ideje a zökkenőmentes átállásra.
 
A kórház vállalta, hogy a tartozás negyedét július közepéig, a fennmaradó részét pedig év végéig kifizeti. Az első pontot teljesítették, az átállásra viszont a jelek szerint nem tudtak felkészülni.
 
"Szomorúan értesültünk arról, hogy a Kórház ellátottainak napi három szendvicset biztosítanak csupán. Azt gondoljuk, hogy a betegek felépüléséhez elengedhetetlen a megfelelő minőségű táplálkozás, melyet a tavaly életbe lépett közétkeztetési rendelet is szabályoz. A betegek érdekében reméljük, hogy a helyzet mihamarabb megnyugtatóan rendeződik"
 
- közölte velünk Páger.
 

Drága és rossz volt az étel

 
A kórházvezetés közleményt adott ki, melyben azt írták, a Hungast kimagasló áron és kétséges minőségben látta el a kórház étkeztetését, ezért bontották fel a szerződést. Az intézmény közleményében a 100 milliós adósságról egy szó sem esett.
 
Kérdés, hogy az intézményt a magas ár és a rossz minőség eddig miért nem zavarta, hiszen a céggel már 2009 óta szerződésben álltak.
 
Kifogásolták, hogy  - az étkeztetést a megegyezés alapján július 31-ig a tartozás ellenére is biztosító Hungast - csak augusztus 4-én adja vissza a konyhát, ezért kényszerültek arra, hogy szendviccsel lássák el a betegeket.
 
Mint kiderült, a kórház a következő két hónap során átmenetileg mikróban megmelegíthető ételt ad majd a betegek számára egyszerhasználatos műanyag edényekben, melyeket egy tatabányai cégtől rendelnek, azt azonban érdeklődésünkre nem árulták el, hogy mely cégről van szó, ahogy azt sem, hogy a tetemes adósság kifizetése mellett miből fizetik majd ki az új szolgáltatót.
 

Az önkormányzattól nem kértek segítséget

 
A kórház állami fenntartásban van, ám a város önkormányzatának ez elmúlt időszakban többször is a zsebébe kellett nyúlnia, hogy kisegítse az intézményt. 2015-ben összesen 131 millió forint támogatást nyújtottak a Vaszary Kolos Kórháznak, 2016-ban pedig 107 millió forinttal támogatták a működését, mert a kórház állami adósságkonszolidáció után sem tudta kifizetni az összes elmaradását.
 
Az esztergomi önkormányzatnál portálunk érdeklődésére elmondták: mind a költöztetést, mind a szolgáltatóváltást a kórház önerőből finanszírozza, az önkormányzat felé nem érkezett megkeresés arra vonatkozóan, hogy ehhez további támogatásra lenne szükségük.
 
(Képünk illusztráció, bár hogy ez jó, vagy rossz hír, azt még nem tudjuk.)