Szijjártó Azerbajdzsánnak hajbókolt: szerinte a barátságból mindkét fél sokat profitált

Szijjártó Azerbajdzsánnak hajbókolt: szerinte a barátságból mindkét fél sokat profitált

A magyar külügyér barátságot, stratégiai partnerséget, értékeket és őszinte tiszteletet emlegetett. Kár, hogy ismét egy keleti diktatúráról beszélt, véletlen sem egy nyugati szövetségesünkről...

Magyarország és Azerbajdzsán barátsága és stratégiai partnersége nem pusztán az érdekeken, hanem értékeken és a két ország közötti őszinte tiszteleten alapul - szögezte le a tára közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Bakuban.

A tárcavezető a magyar-azeri gazdasági vegyes bizottság ülésén hangsúlyozta, hogy immáron tizennégy éve tart a barátság és a stratégiai partnerség a két ország között, amiből mindkét fél sokat profitált.

"Emlékszem, hogy akik akkoriban ezért élesen bíráltak minket, ma tülekednek egy közös fényképért az önök elnökével" - mondta.

"A barátságunk nemcsak érdekeken alapul, hanem az értékeken, illetve a két ország és a két nép közötti őszinte tiszteleten is" - tette hozzá.

Szijjártó Péter tudatta, hogy

tavaly 120 millió dolláros értékkel megdőlt a kétoldalú kereskedelmi csúcs, ami kiváló alapot jelent a további bővüléshez.

Majd arról számolt be, hogy a látogatására 34 vállalatvezető kísérte el 23 magyar cég képviseletében, akik összesen 152 üzleti tárgyalást fognak lebonyolítani azeri cégekkel.

Aláhúzta, hogy az energetikai együttműködés nagyban hozzájárult hazánk ellátásbiztonságához, ennek pedig a jelenlegi körülmények között minden korábbinál nagyobb jelentősége van.

Ennek kapcsán fontos mérföldkőnek nevezte az azeri földgázszállítás megindulását Magyarország felé, és arról számolt be, hogy a tranzit idei megkezdése lehetővé teheti a vásárolt mennyiségek növelését, amire mindkét fél nyitott.

A miniszter végül arra is kitért, hogy Magyarország részt vesz az Azerbajdzsán által tavaly visszafoglalt Hegyi-Karabah, s azon belül is az ott található Soltanli település újjáépítésében.

Tájékoztatása szerint a település rekonstrukciójára vonatkozó tervek már előkészítés alatt állnak, idén novemberre ez a fázis le fog zárulni, és a jövő év végére az építkezés is el fog készülni.

(Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b3) és Ilham Alijev azeri államfő (j2) kétoldalú tárgyalása a bakui elnöki palotában 2023. november 23-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)