"Akik ezekben az időkben veszítik el családtagjukat, rokonukat, nem tudnak kellőképpen és méltó módon elbúcsúzni szeretteiktől"

"Akik ezekben az időkben veszítik el családtagjukat, rokonukat, nem tudnak kellőképpen és méltó módon elbúcsúzni szeretteiktől"

Szilágyi György, a Jobbik alelnöke nyílt levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz annak érdekében, hogy nyissák meg a temetői virágboltokat.

A politikus emlékeztetett, épp a napokban lett egy éves az a „párhetes” korlátozás, melyet tavaly jelentett be a kormány annak érdekében, hogy megfékezzék a koronavírus terjedését, azonban szerinte ez az elmúlt egy év azonban semmi mást nem bizonyított be, csupán a kormány alkalmatlanságát és a kormányzáshoz való hozzá nem értését.

A pár hétből tehát most már egy év lett, ez alatt az egy év alatt pedig minden célját elérte az Orbán-kormány: kaptak milliárdos támogatásokat és bizniszeket a haveri körök, bosszút álltak az ellenzéki vezetésű önkormányzatokon, ismét változtattak a gránitszilárdságú alaptörvényen - hozta fel Szilágyi György a példákat.

"Az önök és barátaik, családjaik zsebei tovább gyarapodtak, a magyar emberek azonban napról napra kerülnek egyre nehezebb életkörülmények közé"

- írta a jobbikos országgyűlési képviselő, hozzátéve:

"természetesen számomra is az most a legfontosabb, hogy minél hamarabb kilábaljon hazánk a válságból, a lehető legtöbben gyógyuljanak meg betegeink közül, és valóban állítsuk meg a járványt".

Szilágyi György szerint azonban az világosan látszik, hogy a kormány intézkedései érthetetlenek és értelmetlenek, "hiszen a megbetegedések és a halálozások száma folyamatosan növekszik, a folyamatos bezárással és korlátozással pedig nemcsak a magyar emberek megélhetését, de mentális egészségét is veszélyeztetik. Önök pedig semmi mást nem érnek el ezzel, minthogy saját munkájukat, saját intézkedéseiket teszik még hiteltelenebbé – már ha hitelességről egyáltalán még lehet beszélni a működésüket illetően" - írta.

Az Orbán Viktornak írt levélben szó van arról is, hogy a legtöbbhöz hasonlóan ilyen érthetetlen és észszerűtlen azon intézkedés is, mely szerint március 9-től be kell zárjanak a kisebb virágboltok, virágkereskedések is, miközben a nagy kertészeti üzletláncok továbbra is nyitva tarthatnak.

"Hol a logika abban, hogy egy több ezer ember befogadására képes üzletközpont nyitva tarthat, míg például egy temetőben lévő kisebb, szinte a szabadban lévő virágosnak be kell zárnia az üzletét? Utóbbiak bezárása több szempontból is embertelen szabályozás"

- írta Szilágyi György.

A temetőkben lévő virágosok kényszerű zárva tartására vonatkozó rendelkezés nemcsak a kormánytól – sajnos – megszokottá vált értelmetlenséget mutatja, hanem a mérhetetlen érzéketlenséget is, hiszen azok a honfitársaink, akik ezekben az időkben veszítik el családtagjukat, rokonukat, nem tudnak kellőképpen és méltó módon elbúcsúzni szeretteiktől. Sem koszorút, sem virágot nem tudnak venni a temetőben, és azoktól is elveszi a megnyugtató emlékezést, akik egy szál virággal, vagy egy mécses meggyújtásával tisztelegve emlékeznének szeretteikre ezekben a napokban - figyelmeztette a miniszterelnököt a jobbikos politikus.