Rogán propagandaminisztériuma felhatalmazva érzi magát a kampány hátralévő részében is dezinformálásra

Rogán propagandaminisztériuma felhatalmazva érzi magát a kampány hátralévő részében is dezinformálásra

Ahogy már mi is beszámoltunk róla, a Fidesz nyíltan kampánycélokra használja az oltásra regisztrálók adatbázisát és az ellenzéket bíráló leveleket küld az ingyenes koronavírus elleni oltás miatt regisztrálóknak.

Kormánypropagandára használják az oltásoknál összegyűjtött e-mail címeket, az ellenzék feljelentést tesz

Orbánék nyíltan kampánycélokra használják az oltásra regisztrálók adatbázisát - közölte pénteken az Egységben Magyarországért, miután a Kormányzati Tájékoztatási Központ „hazug kormánypropagandával" kezdte bombázni a koronavírus elleni védőoltásokra jóhiszeműen regisztrált magyarokat. Az oltásra jelentkezők azt gondolták, adataikat a hatalom a járványügyi védekezéssel kapcsolatos információk közlésére kéri. Tisztességes tájékoztatás helyett azóta a fideszes propaganda ömlik rájuk.

Szilágyi György, a Jobbik képviselője írásbeli kérdéssel fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz és Rogán Antalhoz, „korunk Agitációs és Propaganda Osztályának vezetőjéhez”.

Szilágyi beszámol arról, hogy a Kormányzati Tájékoztatási Központ az info@kormany.hu címről 2022. február 25-én kiküldött elektronikus levelében megsértette a választási törvényt azzal, hogy az ellenzék ellen kampányolt vele.

„Ezen felül a levél valótlanságot is tartalmaz, amellyel a kormányzat közvetlenül a választópolgárok megtévesztését kívánta elérni, közvetve pedig a Fidesz-KDNP hatalmának bebetonozását célozva, cinikus módon „A kormány álláspontja az ukrán helyzetről” címmel tálalva”

– írja a Jobbik képviselője Orbán Viktornak.

Szilágyi szerint egy ideális esetben nem kéne írásbeli kérdéssel fordulnia a miniszterelnökhöz, mert egy ideális kormány nem követ el törvénysértést, hanem minden körülmények között betartatja a hatályos jogszabályokat.

A Jobbik politikusa úgy látja, hogy Magyarország Kormánya fejléccel hazug és törvénytelen levelet küldtek ki a magyar választópolgároknak, ráadásul mindezt a kommunizmus áldozatainak az emléknapján tették, amivel megalázták a diktatúra áldozatainak emlékét, miközben eszköznek használták a szomszédban dúló háborút.

„A kérdéseim a következők lennének: 

Kit terhel a felelősség a törvénytelen és hazug körlevél kiküldéséért? Kérem, nevezze meg az illetékest! 

Lesz-e az esetnek személyi konzekvenciája? 

A kormányzatnál nem ismerik a hatályos jogszabályokat, vagy jól ismerik, de ezt tudatosan figyelmen kívül hagyva fogalmazták meg, majd küldték ki a jogsértő tartalmat?”

– írja Szilágyi.

A Jobbik képviselője ugyanezen levél miatt fordult Rogán Antalhoz is.

„Nem találta gyomorforgatónak az ingyenes oltásra jelentkezőknek, egyúttal a vírussal kapcsolatos további tájékoztatásra igényt tartó személyeknek a propaganda küldését? – kérdezte Rogántól a Jobbik képviselője, aki emlékezteti a miniszterelnök kabinetfőnökét, hogy a Kúria ki is mondta a levéllel kapcsolatban a „választási eljárásról szóló törvény esélyegyenlőségre és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó elveinek megsértését”.

„Mi a következménye a jogsértésnek, minisztersége alatt várható-e a kampány hátralévő részében a magyar választók további dezinformálása a Fidesz-KDNP hatalmának megtartása céljából?”

– tette fel kérdését Szilágyi.

Végül összesen csak egy választ kapott Szilágyi, mégpedig nem is Orbán Viktortól és nem is Rogán Antaltól, hanem Dömötör Csabától, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkárától.

Dömötör leírja, hogy a Szilágyi által hivatkozott, a Kúria által kiadott döntés már nem érvényes, ugyanis az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek nyilvánította és megsemmisítette azt.

„Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a tájékoztatás közérdekű célt szolgált, a kormány a kommunikációs tevékenységével tájékoztatási kötelezettségének tett eleget” – zárta rövidre válaszát az államtitkár.