Közben Kásler szép csendben az alattvalójává tesz egy csomó színházigazgatót

Közben Kásler szép csendben az alattvalójává tesz egy csomó színházigazgatót

Miközben az országot – egyébként teljes joggal – a koronavírus, illetve az azzal párhuzamosan a Kádár-rendszerbe (határidő nélküli rendeleti kormányzás) visszavivő fideszes törvényjavaslat foglalkoztatja, az előadó-művészeti törvény módosítására már holnap sor kerülhet. A Ház ugyanis 134 igen, 34 nem szavazattal, 10 tartózkodás mellett megadta az áldást a kivételes eljárásra.

A törvényjavaslat szerint

ha az önkormányzati fenntartású színház működésének pénzügyi fedezetét – a közös működtetésre irányuló megállapodás keretében – teljes egészében a központi költségvetés állja, akkor az alapvető munkáltatói jogokat az emberi erőforrások minisztere gyakorolja.

E jogok konkrétan:

  • kinevezés,
  • vezetői megbízás,
  • felmentés,
  • vezetői
  • megbízás visszavonása,
  • az összeférhetetlenség megállapítása,
  • fegyelmi eljárás megindítása,
  • fegyelmi büntetés kiszabása.

A törvény a kihirdetését követő napon lép hatályba, és mivel az indítványról már holnap szavaz az Országgyűlés, gyaníthatóan már kedden vagy szerdán ki is hirdetik.

Külön érdekesség, hogy az új szabályokat

a már fennálló vezetői megbízások esetében is alkalmazni kell,

azaz lehet, hogy egy adott városi színház igazgatóját még a város közgyűlése nevezte ki, de már Kásler Miklós fogja kirúgni.

A független színházak (azaz a nem állami és nem önkormányzati fenntartású társulatok) „kivégzéséről” ugyancsak titokban döntöttek Orbánék még tavaly év végén.

Egy éjjel megjelent kormányrendeletben herélik ki a Orbánék a független színházakat

Bár a nagy vitát kavart színházi törvénymódosítás végül egy fékezett habzású változatban került a Parlament elé (melyet a fideszes többség természetesen mamelukként megszavazott), az még nem tartalmazta a nem állami és/vagy önkormányzati fenntartású, vagyis az úgynevezett független színházak támogatásának megvonását.