Menesztenék a szlovák kormányfőt, amiért nem rúgta ki a maffiózónak szivárogtató államtitkárt

Menesztenék a szlovák kormányfőt, amiért nem rúgta ki a maffiózónak szivárogtató államtitkárt

Bizalmatlansági indítványt ad be Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök ellen ellenzéki képviselők egy csoportja. Vezetőjük, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) elnöke ezt pénteken jelentette be, miután sikerült összegyűjteni a törvényhozás rendkívüli ülésének összehívásához szükséges képviselői aláírásokat.

Igor Matovic közölte: Peter Pellegrininek távoznia kell, mert nem váltotta le az igazságügyi tárca államtitkárát, Monika Jankovskát. Szlovák sajtójelentések szerint az államtitkár a múltban számos sms-t váltott a nagyvállalkozó Marián Kocnerral, akit a rendőrség azzal gyanúsít, hogy megrendelte Ján Kuciak tényfeltáró újságíró és jegyese tavalyi meggyilkolását.

A szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség a múlt héten járt az államtitkárnál, és lefoglalta mobiltelefonját. Jankovská tagadta, hogy írásos üzeneteket váltott a nagyvállalkozóval, és
ezt a rendőrség sem erősítette meg.

Peter Pellegrini a napokban többször is kijelentette: amennyiben a vádak beigazolódnak, kérni fogja menesztését az igazságügy-minisztertől. A beadványnak - tekintettel a parlamenti erőviszonyokra - csak elméleti esélye van a sikerre.