Szökőár-riadó Ecuadorban, rengeteg áldozatot követelt a földrengés

Ecuadorban szükségállapotot rendeltek el, és mozgósították a rendőrséget és a nemzeti gárdát a közrend fenntartására.

A földrengés helyi idő szerint este nyolc órakor történt 19 kilométeres mélységben. Epicentruma mindössze 14 kilométerre északnyugatra volt Pedernales várósától. Az első, nagy erejű földmozgást több utórengés követte, volt köztük 5,6-os fokozatú is.

Eleinte szökőárriadót rendeltek el Ecuadorban és Peruban is, de az utóbbi országban rövid időn belül le is fújták a riasztást. A csendes-óceáni cunami-előrejelző központ közölte, hogy a földrengés legfeljebb egy méter magas hullámokat idézhet elő Ecuador partjainál.

Jorge Glas ecuadori alelnök tévéüzenetében közölte, hogy a hatóságok legkevesebb 41 halottról tudnak. Ők a földrengés epicentrumától több száz kilométerre fekvő Portoviejó, Manta és Guayaquil városban haltak meg. Az adatok valószínűleg nem véglegesek. A politikus hozzátette, hogy 300 millió dolláros kár keletkezett az országban.

Glas nyugalomra intette a lakosságot, és arra kérte a part mentén lakókat, hogy siessenek magasabban fekvő területekre. Elővigyázatosságból az epicentrum térségében lévő települések lakóinak evakuálására szólított fel.

Az ecuadori geofizikai intézet szerint a földrengés jelentős károkat okozott az epicentrumhoz közeli területeken, de tőle távolabbi helyszíneken is, például Guayaquil városában. Az intézet részletekkel nem szolgált, de a közösségi médiában fényképek jelentek meg egy összedőlt guayaquili hídról, bevásárlóközpontok megrepedt falairól és beomlott tetőszerkezetéről, valamint megsemmisült lakóházakról. Bezárták Manta város repülőterét, miután a földmozgás következtében komoly károk keletkeztek az irányítótoronyban. A guayaquili repülőteret a megszakadt távközlési összeköttetés miatt kellett bezárni.

Az epicentrumhoz közeli 40 ezres lélekszámú Pedernales város polgármestere mentőalakulatokat kérve közölte, az egész település összeomlott. A város sok lakója a romok alatt rekedt, mások fosztogatásba kezdtek a káoszt kihasználva.

A rengéseket érezni lehetett az epicentrumtól 170 kilométerre fekvő fővárosban, Quitóban is, ahol negyven másodpercen át remegtek az épületek, az emberek pedig pánikszerűen menekültek az utcára. A főváros egyes részein rövid időre megszűnt az áram- és telefonszolgáltatás.

Rafael Correa ecuadori államfő jelenleg a Vatikánban tartózkodik. A Twitter közösségi oldalon közzétett üzenetében megrendülésének adott hangot, és tájékoztatta a lakosságot arról, hogy az alelnökre bízta a katasztrófahelyzet kezelésének irányítását. Hozzátette, hogy ő maga is folyamatosan figyelemmel kíséri a fejleményeket.