Megnyitották a Tamási Áron-emlékévet Marosvásárhelyen

Megnyitották a Tamási Áron-emlékévet Marosvásárhelyen

Marosvásárhelyen Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának a magyar kultúra napja alkalmából tartott rendezvényén nyitották meg a Tamási Áron-emlékévet, melynek rendezvényeivel a 125 éve született székely író előtt kívánnak tisztelegni.

Ünnepi beszédében Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a bátorságot és az iránymutatást emelte ki Tamási Áron jellemzői közül. Mint felidézte, Tamási saját élményeiből építi fel regényhőse, Ábel alakját, aki a világot bejárva érti meg, haza kell térnie ahhoz, hogy valahol otthon lehessen.

Az író bátorságának tulajdonította annak kimondását, hogy az élet értelmét nem a távoli nagyvárosban, vagy külföldön, a messzeségben, hanem a szülőföldön, a szülőfölddel való bensőséges kapcsolatban kell keresni.

Péter Ferenc, Maros megye önkormányzatának elnöke köszöntőjében kijelentette: azoknak is igazuk van, akik szerint szükség van a kiemelt ünnepekre, és azoknak is, akik úgy tartják, hogy egész évben az ünnep gondolatiságával kell élni.

"A magyar kultúra napján köszönetemet fejezem ki azért, hogy vannak akik éltetik, továbbadják, és új csodákkal gazdagítják a magyar kultúrát itthon, Maros megyében. (...) Magyarságtudatunkat erősíteni, értékeinket megőrizni és gazdagítani, anyanyelvünket továbbadni pedig úgy tudjuk, ha anyanyelven szerzünk tudást, anyanyelven imádkozunk, és gyermekeinket is úgy neveljük, hogy a nemzeti hovatartozásukat büszkén vállalják, éljék meg, és ápolják hagyományainkat" - fogalmazott az RMDSZ-es politikus.

(MTI nyomán)