Tarlós meg tudná mondani, kik miatt csúszik az M3-as felújítása, de nem teszi

Bizonyos, hogy a kormányzathoz köthető személyekről beszélhetünk.

Mint az ismeretes a Fővárosi Közgyűlésben a képviselők többsége megakadályozta, hogy a hármas metró felújításának késedelmi okait feltáró vizsgálóbizottság létrejöjjön. A Jobbik ugyan nemrég benyújtotta a javaslatát a vizsgálóbizottság felállítására, amely többek közt azt is feltárná, hogy kik a felelősek a felújítás szándékos akadályozásáért, de Kocsis Máté (Fidesz-KDNP) javaslatára a testület végül 20 igen és 9 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett levette napirendről a javaslatot.

Tarlós az alfahir.hu kérdésére elmondta, hogy a jobbikos felvetést nem tartja időszerűnek, hiszen szavai szerint küszöbön áll a főváros és a kormányzat megállapodása, de főpolgármester azt is elmondta, hogy felőle aztán a hármas metró körüli rendellenességeket a Fővárosi Közgyűlés egy későbbi ülésen teljes körűen kibeszélheti. Hozzátette: meg tudna nevezni olyan kormányzati körökhöz köthető szereplőket, akik felelősek a hármas metró felújításának az eddigi elmaradásáért, de ezt mégsem teszi. Biztos azonban abban, hogy sem Orbán Viktor miniszterelnök, sem Pintér Sándor belügyminiszter nem felelős. Ironikusan hozzátette: a honvédelmi miniszter sem.

Tokody Marcell, a Jobbik fővárosi képviselője, saját, helyszíni sajtótájékoztatóján reflektált az elhangzottakra, az ellenzéki városatya emlékeztetett: pártja több ezer lakossági aláírást szerzett meg annak érdekében, hogy a kormányzat mielőbb teremtse elő a hármas metró felújítási költségeit. Szervilizmusnak nevezte azt, hogy a Tarlós nem kívánja megnevezni azokat a kormányzathoz köthető személyeket, akik felelősek a 3-as metró felújításának a csúszásáért.

Megjegyezte, hogy Tarlós a mai napon ismét új dátumokat jelölt meg, de ezt nem először teszi: az idei év első felében novemberi kezdést ígérték, majd azt, hogy 2017 februárjában/márciusában állnak neki a munkálatoknak. Beszédesnek tartja azt is, hogy a főpolgármester nem akart garanciát adni a legutóbbi, júniusi határidő betartására sem, ezek szerint nincs elég ereje, ráhatása azt betartatni. Tokody kritikai észrevételi mellett, hangsúlyozta, hogy azoknak a baloldali kispártoknak a megszólalásait hiteltelenek tartja, melyeknek a képviselői a Demszky-korszakban is a Fővárosi Közgyűlésben ültek.