Nem is azért mond le az Orbán-kormány az Elios 13 milliárdjáról, mert kínos

Magyar oligarcha után fizessenek a magyar adófizetők.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerint a korábbi Tiborcz István érdekeltség, az Elios számláit - amelyekkel kapcsolatban szabálytalanságokat állapított meg az OLAF - azért nem adjuk le Brüsszelnek, hogy már így is túlköltekeztek.

„110 százalékát költöttük el a rendelkezésre álló keretnek, és mind a 100 százalék lehívásra került olyan projektekkel, ahol nem volt vita a kormány és a brüsszeli bizottság között”

írta a minisztérium a hvg.hu-nak. Majd naivan azt is hozzáteszik, hogy a gyakorlat szerint mindig túlvállalás történik, mert az Európai Bizottság minden országban mindig vitatja a projektek egy részét.

Tegnap mi is megírtuk, hogy a Jávor Benedek EP-képviselő forrásai szerint a magyar állam lemond arról a 13 milliárd magyar adóforintról, amelyet megelőlegezett támogatásként kapott az Elios.

Azonban az ITM ezt másképp látja:

„A KEOP uniós fejlesztési keretének 100%-át ki tudta használni Magyarország, nem vesztettünk forrást. A magyar gazdaság teljesítménye lehetővé tette, hogy a kormány mintegy 10 százalékkal megemelje az uniós forrásokat, így az elszámolásból kikerülő tételek esetén is száz százalékon fog zárni a KEOP. Fake news tehát, hogy uniós forrást veszítenénk”

– írták.

A minisztérium nem felejtette el hozzátenni, hogy a közvilágítás fejlesztési projektet eddig is a kampányeszközként használta a bevándorláspárti ellenzék a saját politikai céljai eléréséhez, most sincs ez másként - írta a hvg.hu.

Ugyanakkor valakinek kell állnia a projekt számláit, és ha nem Brüsszel lesz, akkor a magyar adófizetők. Az pedig szintén fontos szempont, hogyha nem használ fel egy vállalkozás uniós támogatást, akkor sem az OLAF, sem egy esetleges Európai Ügyészség nem tud vizsgálódni - szegény Polt Péter vállát nyomhatja ez a teher is.