Öt nap alatt több mint 1500 köbméter vegyes uszadéktól tisztították meg a Tiszát

Öt nap alatt több mint 1500 köbméter vegyes uszadéktól tisztították meg a Tiszát
"Tárgyban jelzett megkeresésére tájékoztatom, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály nem rendelkezik vízvédelmi hatáskörrel. Kérdésével kérem, forduljon a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatósághoz." 

- tudtuk meg a Nyíregyházán működő Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal (SZSZBMKH) Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályától, miután szerkesztőségünk a tiszai szennyezettség ügyében felkereste a napokban a megyei kormányhivatalt. Értesüléseink szerint ugyanis az utóbbi időszakban növekedett a kommunális hulladék mennyisége - ezt helyszíni szemlék is alátámasztották. 

A Tisza uszadékát távolítják el munkagépekkel / Fotó: Adorján Béla

Arra voltunk kíváncsiak, van-e tudomásuk a tiszai hulladékáradat helyzetéről és jelenlegi állapotáról, illetve terveznek-e ezzel kapcsolatban valamilyen lépést tenni, s ha igen, az pontosan miben merülne ki. Mivel szűkszavú válaszuk szerint "nem rendelkeznek vízvédelmi hatáskörrel", így az általuk említett, ugyancsak nyíregyházi Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatósághoz (FETIVIZIG) fordultunk, akiktől szintén a Tisza különféle hulladékanyagokkal szennyezett állapotáról elérhető bővebb információkról érdeklődtünk, valamint arról, tesznek-e valamilyen intézkedést a probléma mérséklése érdekében. 

A Tisza szennyezéséért a Coca-Cola is felelős a Greenpeace szerint

A Tisza vizének immár hosszú évek óta tartó, elképesztő méreteket öltő szennyezettsége kapcsán megkerestük a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértőjét, Simon Gergelyt, aki lapunknak véleményezte a folyót sújtó helyzetet. Kifejtette egyebek mellett azt is, hogyan lehetne érdemi lépést szorgalmazni és elérni a kérdésben, valamint milyen veszélyekkel járhat, ha nem cselekszünk időben.

A FETIVIZIG illetékes osztályvezetőjétől, Szamos Ferenctől már kimerítőbb válasz érkezett:

"az elmúlt napok csapadékos időjárásának köszönhetően a Felső-Tisza Tokaj feletti vízgyűjtőjén több árhullám vonult le" - kezdte az ismertetést. Az osztályvezető azt is megerősítette, hogy "az árhullámokkal vízfelszínen úszó szennyezések is érkeztek külföldről"

Majd a részletekbe bocsátkozva kifejtette, hogyan kezelik a mostani helyzetet. "A védelmi osztagunk Vásárosnaménynál a kiépített vízminőségi kárhelyen avatkozott be a szennyezések eltávolítása érdekében. A napok óta érkező uszadék eltávolítását két úszókotróval, egy önjáró uszállyal, egy tanyahajóval és a hulladékszedő hajóval végeztük, kiegészítve a parton lévő munkagépekkel.  A négy hajótesttel részleges folyamzárat alakítottunk ki az uszadék terelésére. A hajókkal kialakított tározótérben felhalmozódott uszadékot válogatás nélkül külső kiépített depónia helyre szállítottuk ki. A szelektálás már itt történt szerves és szervetlen eredetű összetevőkre. A szervetlen eredetű hulladékot műanyag és fém, üveg, háztartási hulladék frakciókra válogattuk" - tájékoztatott az osztályvezető, majd hozzátette,

kárelhárítási tevékenységünk során ezidáig öt nap alatt összesen 1536 köbméter vegyes uszadéktól tisztítottuk meg a folyót, melyből 152 köbméter a szervetlen, válogatott hulladék mennyisége.

Szamos azt is megosztotta velünk, hogy "a komplex hulladék előrejelző és eltávolító rendszer, beüzemelését követően immár hatodik alkalommal került éles bevetésre eredményesen." 

Ahogy arról beszámoltunk, egyes, a témával foglalkozó környezetvédelmi aktivisták és politikusok gondolják azt, hogy a folyó több tonnányi szeméttel való folyamatos elárasztása még mindig jelentős környezetkárosító veszélyt jelenthet hazánk szempontjából. Ezért legtöbbjük érdemi lépéseket sürget. 

Tiszából kihalászott hulladékot raktak az ukrán konzulátushoz jobbikos politikusok, rendőrök is megjelentek

Visszaadták a külföldről származó hulladékot a nyíregyházi ukrán konzulátusnál a Jobbik politikusai: "Nem kértük, mégis megkaptuk az ukrán szemetet, ezért inkább visszaadjuk!" - ezzel a címmel hirdette meg sajtótájékoztatóját a Jobbik szerdán, 13 órára. Ahogy korábbi cikkünkben is megírtuk, az ellenzéki párt szerint a Tisza állandó szennyezésének meggátolása még mindig várat magára és annak oroszlánrészéért Ukrajna, de részint Románia is felelős.