A Külügyminisztériumban adták át a tiszai szennyezés elleni petíciójukat a Jobbik politikusai

A Külügyminisztériumban adták át a tiszai szennyezés elleni petíciójukat a Jobbik politikusai

Pontosan egy hete próbáltuk átadni a román nagykövetségen a petíciónkat

– idézte fel Adorján Béla, a Jobbik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei képviselője a Jobbik pénteki, a Külgazdasági és Külügyminisztériumi épülete előtt a tiszai szennyezés ügyében tartott sajtótájékoztatóján. Szavai szerint akkor ő úgy gondolta, ennek lesz majd némi foganatja, és egy kicsit kulturáltabban áll hozzá a román fél a kérdéshez.

Romániából érkezett szemetet rakott le a Jobbik a román nagykövetség elé

Évtizedes problémát képtelenek vagyunk megoldani a román szomszédunkkal szemben. A román kormány képtelen élni azzal a lehetőséggel, amit 100 évvel ezelőtt kapott - mondta Adorján Béla...

Adorján emlékeztetett, ez nem történt meg, mivel két nappal ezelőtt a Tisza felső szakaszára, Vásárosnaménynál újra ki kellett állni a szemétgyűjtő hajósornak, ugyanis újabb jelentős mennyiségű uszadékszemét érkezett hazánkba. Saját helyszíni tapasztalatai alapján a jobbikos politikus hangsúlyozta:

Ennek a szemétnek csak egy részét tudják legyűjteni a folyóról, a többi része egyenesen tart a Tiszalöki vízerőmű felé, azon átlépve pedig a Kiskörei duzzasztómű előtti Tisza-tó területén fog elterülni, a több száz négyzetkilométeres területen, míg odáig elér, és ott fogja szennyezni a környezetünket, folyóinkat.

Adorján Béla arról is beszélt, hogy eddig minden rendelkezésükre álló kultúrdiplomáciai eszközt bevetettek, hogy megálljon ez a folyamat, de eddig csak vádakat kaptak a román féltől az elmúlt hét folyamán a román sajtóban. Ebben pedig az RMDSZ-nek is súlyos szerepe van, akik a romániai környezetvédelmi minisztert is adják – fűzte hozzá, majd bemutatta a kezében tartott dokumentumot, amely arról tanúskodik, hogy a Jobbik kulturáltan kíván az ügyben eredményt elérni.

A tiszai szennyezés nem nagyon hatotta meg az RMDSZ-t, a Jobbik demonstrációja annál inkább

Az Alfahír is beszámolt arról, hogy a Föld napja alkalmából múlt pénteken a Jobbik, a román nagykövetség Thököly úti épülete előtt demonstrált, miután ismét kommunális szemét érkezett Romániából a Szamoson keresztül a Tiszába.

Elmondta, hogy ezt a levelet az RMDSZ-es Tánczos Barnának címezték még februárban, meg is kapta a román szaktárca, de nem vették a fáradságot, hogy válaszoljanak rá, kvázi elutasították a diplomáciai utat – jegyezte meg a jobbikos megyei közgyűlési képviselő.

Nem hagytak más lehetőséget, csak azt, hogy egyelőre itt, a hazánkban próbáljunk meg harcolni az ideérkező szemét ellen

– emelte ki Adorján, nyomatékosítva, hogy nem adják fel, és

hadat üzennek a Romániából érkező szemétnek, illetve azoknak, akik közreműködnek mindebben akár tétlenségükkel, akár hozzá nem értésükkel.

A szintén Szabolcs megyei Gyüre Csaba elmondta, a Tisza valaha, gyerekkorában még egy gyönyörű, tiszta folyó volt, ma viszont a felső szakaszán már PET-palackok, nejlonszatyrok, uszadékok és egyebek úsznak a vízen. Rámutatott,

leginkább az elmúlt két évtizedben súlyosbodott a helyzet.

Gyüre maga is egyeztetett a magyar külüggyel, majd elmondták, hogy azt a tájékoztatást kapták a román féltől, hogy már szinte meg is oldódott a helyzet, a romániai folyószakaszokon kiszűrik a hulladékot. De ez egyáltalán nem igaz, legalább olyan mértékben zajlik most is ez a folyamat, mint ahogy eddig – jelezte.

A jobbikos politikus összegezte, tettek már büntetőfeljelentést környezetkárosítás miatt, majd levélben fordultak Tánczos Barnához, múlt héten pedig a petíciót próbálták átadni a román félnek. Mint kifejtette:

Nyomatékosan szeretnénk a magyar külügy figyelmét felhívni arra, hogy a probléma nem fog megoldódni megfelelő diplomáciai lépések és ráhatások nélkül. Amennyiben csendben fogunk maradni, és nem szólunk, ugyanúgy meg fog maradni minden a régiben, és kapjuk tovább a szemetet, és milliárdokba kerül a kárelhárítás Magyarországon.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője mindehhez hozzátette, három fő irányt kíván javasolni az Orbán-kormány külügyminiszterének.

  • Az egyik, hogy Szijjártó hasson oda közvetlenül a román kormányra, hogy szüntessék be ezt a szennyezést, bekéretve az ország nagykövetét.
  • A másik lehetőség, Szijjártó segítse elő, hogy ilyen, valódi nemzeti ügyekben is érvényesítsék a Fidesznek az RMDSZ-szel fenntartott szövetségét.
  • A harmadik irány Gyöngyösi szerint az, hogy az ENSZ és az EU intézményeinél lobbizzanak és gyakoroljanak nyomást rájuk, mivel Románia is aláírója számos olyan egyezménynek, mely kötelezettségeket ró az államra.

Az online is közvetített tájékoztató végeztével Szijjártó Péternek kívánták átadni az ügyben megfogalmazott petíciójukat, ám a miniszter külföldi tartózkodása okán a tárca egyik helyettes államtitkára, Kiss-Parciu Péter fogadta az ellenzéki politikusokat a minisztérium épületében. Alapvetően azt várják, hogy a hazai külügy vezetője diplomáciai eszközökkel hasson a román kormányra és az érintett szervekre, egyúttal fokozottabb együttműködést elérve a felek között.