Tisztcsere a táblán

Kövér László válthatja Áder Jánost, feltéve, ha igazat mondtak a Népszabadság névtelen informátorai.

A sajtóban különösen nagy népszerűségnek örvendenek a "névtelenséget kérő" forrásokra hivatkozó, nagy leleplezést, vagy exkluzivitást hirdető cikkek, lévén ellenőrizni őket szinte lehetetlen, ráadásul a megénekelt bombasztikus hír úgyis csak jóval később bizonyosodik be. Vagy épp nem. 
 
Jelen esetben 2017-ben. 
 
A Kövér László lehetséges előmenetelét említő Népszabadság-források ugyanakkor hangsúlyozták, Orbán Viktor még semmilyen konkrét javaslatot nem fogalmazott meg a köztársaságielnök-választást illetően, és a Fidesz egyetlen testülete sem tárgyalt az ügyről.
 
Egy fideszes politikus hétfő délután figyelmeztetett, 2017 tavasza még messze van, két év leforgása alatt születhet más forgatókönyv is. De "tudomása szerint" az ősszel dőlhetnek el személyi kérdések. Az egyértelmű, hogy a Fidesz-vezetésben a szeptemberi tisztújító kongresszus meghatározza a politikusi pályaíveket. 
 
A lap ismeretlen forrása bizonyosnak nevezte, hogy Rogán Antal őszinte, amikor arról nyilatkozik, szívesen maradna frakcióvezető. A kormányfő viszont állítólag ragaszkodik hozzá, hogy miniszterelnöki kabinetfőnök legyen. Még akkor is, ha kezelnie kell a „Lázár-szindrómát”, azaz körültekintően kell változtatnia a szuperminisztere és a Rogán közötti erőegyensúlyon. Volt, aki logikusnak nevezte, hogy Rogán Antal miniszterelnöki kabinetfőnökként a Fidesz ügyvezető alelnöke is legyen. Ez esetben Kósa Lajos, aki jelenleg e tisztséget betölti, „sima” alelnök lenne. Arra egyelőre Orbán Viktor környezetében sem ismerik a választ, hogy a volt debreceni polgármester később a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, vagy Kövér László­ államfővé választása esetén házelnök lenne-e.
 
Mintha aztán nem lenne tök mindegy, hogy ki lesz a köztársasági elnök.