Tíz gyanúsítottja van a bangkoki robbantásnak

Korábban a rendőrség arról beszélt, hogy legalább három személy, köztük egy külföldi férfi hajtotta végre a thaiföldi főváros egyik legforgalmasabb csomópontjánál lévő Eravan hindu szentély elleni hétfő esti támadást.
 
"Ez egy kiterjedt hálózat. Az előkészületek számos ember bevonásával zajlottak, nem kevesebb mint egy hónapon át" - mondta Szomjot Pumpunmuang rendőrfőkapitány újságíróknak. "Legalább tízen kellett lenniük" - tette hozzá.
 
A thaiföldi hatóságok csütörtökön azt is jelezték, hogy még a nap folyamán az Interpolhoz fordulnak, hogy segítséget kérjenek a merénylet fő gyanúsítottjának felkutatásához, bár nem tudják egyelőre, hogy a pokolgépet a helyszínen elhelyező férfi elhagyta-e már az országot.
 
Kedden egy másik robbantást is elkövettek Bangkokban, ám az ismeretlen elkövető terve meghiúsult, a robbanószerkezet ugyanis vízbe esett, ott robbant fel, így nem voltak áldozatok.
 
A rendőrség szerdán egymillió thai baht (7,8 millió forint) pénzjutalmat ajánlott fel a nyomravezetőknek. Egy taxis segítségével sikerült fantomképet készíteniük a sárga pólós, fekete napszemüveges fiatal férfiról, és lakossági bejelentésekből tudják, hogy a férfit hallották valamilyen idegen nyelven beszélni, ami "nem angol" volt. Két társát is keresik.
 
A merénylet indítéka továbbra sem ismert, a terrorcselekményt eddig semmilyen csoport nem vállalta magára.
 
A thaiföldi katonai kormányzat ugyanakkor csütörtöki nyilatkozatában hangsúlyozta: "valószínűtlen", hogy egy nemzetközi terrorcsoport állna a robbantás mögött. Vinthai Szuvari ezredes, a junta egyik szóvivője azt is kijelentette, hogy a támadás nem közvetlenül kínai turisták ellen irányult.
 
A robbantás húsz halálos áldozatából hét volt kínai, és a kórházba szállított sebesültek között is 26 kínai van.
 
A hongkongi South China Morning Post ezzel szemben csütörtökön azt írta, hogy a Bangkok Post című thaiföldi újság értesülése szerint a nyomozók ujgur szélsőségesek által elkövetett "bosszút" sejtenek a támadás mögött, miután Thaiföld júliusban 109 ujgurt visszatoloncolt Kínába.
 
Egy július 12-i kínai állítás szerint iszlám terroristákhoz akart csatlakozni a Thaiföldön elfogott 109 kínai ujgur menekült, aki töröknek vallotta magát, és akiket Thaiföld visszatoloncolt Kínába.
 
A South China Morning Post felhívja a figyelmet arra, hogy Thaiföld rendkívül népszerű célpontja a kínai turistáknak, ezért ha bebizonyosodna, hogy a bangkoki merénylet a kínaiak ellen irányult, az súlyos károkat okozna a thaiföldi idegenforgalomnak. A lap közlése szerint csak júniusban több mint 65 ezer hongkongi és 630 ezer, az anyaországból érkező kínai turista fordult meg Thaiföldön, tavaly pedig az ötmilliót is meghaladta a kínai turisták száma.