Több mint 9 milliárd forint nyereséget termeltek tavaly az előzetesben ülő Schadl György végrehajtói

Több mint 9 milliárd forint nyereséget termeltek tavaly az előzetesben ülő Schadl György végrehajtói

Miközben a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar korrupcióval vádolt elnöke börtönben várta a tárgyalást, feleségének cége az amúgy is jól profitáló végrehajtói ágazat legnyereségesebbje lett.

A nagyjából kétszáz végrehajtói iroda összesen 25-30 milliárdos árbevételre tett szert, ebből lett a 9 milliárdos nyereség. Az irodavezetők átlagosan 40 millió forint osztalékot vettek ki – írta meg az éves beszámolók alapján az RTL.hu.

Az amúgy igen szigorú NAV az elmúlt négy évben mindössze tizenhét alkalommal tett látogatást végrehajtói irodáknál.

Nem vetette vissza a végrehajtási bizniszt, hogy börtönben ült a főnök.

Schadl György már 2021. novembere óta letartóztatásban van, de csak 2023 áprilisában mondott le a Végrehajtói Kar elnökségéről. Tehát a 25-30 milliárdos bevétel melletti 9 milliárdos nyereséget papíron az ő elnöksége alatt álló irodák hozták össze.

Schadlt azzal vádolják, hogy bűnszervezetet hozott létre korrupciós céllal. A Varga Judit igazságügyi miniszter alá tartozó államtitkárnak, Völner Pálnak adott rendszeresen kenőpénzt, alkalmanként 2-5 millió forintot. Cserébe a hatalmával visszaélve elintézett ezt-azt, például jól fizető végrehajtói pozíciókat.

Völner így összességében 83 millió forint korrupciós pénzt tett zsebre, ezért ő is bíróság előtt áll, viszont Schadllal ellentétben ő még mindig szabadlábon van. Schadl nagyobb tétben játszott, ő a nyomozók szerint 924 millió 852 ezer forint kenőpénzt zsebelt be.

Nagy a szórás a végrehajtóknál, de egyértelműen Schadl feleségének irodája a legnagyobb hal.

Az RTL.hu szerint van olyan iroda, amelyik 100 millió forintnál is több adózott eredményt ért el, de olyan is, amelyik csak néhány milliót. A veszteségesség nem jellemző ebben az ágazatban.

Schadl György feleségének cége 523 millió forintos árbevétel mellett 250 millió forintos adózott eredménnyel zárta 2022-t. Schadl felesége üzlettársával közösen összesen 160 millió forint osztalékot vett ki. Schadl György cége 126 millió forint bevétel mellet "mindössze" 29 millió forint nyereséget termelt.

A korábbi évekkel összehasonlítva látható, hogy hiába lóg ki a lóláb, a korrupciós botrány egyelőre nem vetette végre a kilakoltatási bizniszt.

(Címlapkép: Miskolci Egyetem)