Több ezres tüntetés Bagdadban

A korrupcióellenes megmozdulást egy befolyásos síita hitszónok kezdeményezte. A résztvevők nem vesznek tudomást a rendezvény betiltásáról.

A javarészt feketébe öltözött és iraki zászlókat lengető, Muktada asz-Szadr mellett álló tüntetők "határozatlan időre" ülősztrájkba kezdtek a szigorúan őrzött övezet előtt, holott a belügyminiszter összecsapásoktól tartva nem adott engedélyt erre.

Szadr vezeti az egyik jelentős síita félkatonai szervezetet, a Szaraja asz-Szalámot, amely egy korábbi bagdadi megmozdulásra fegyvereseket is küldött, kiváltva a hatóságok aggodalmát.

"Ülősztrájk kezdődött a zöld zóna kapui előtt, ez üzenet a túloldalon lévő korrupt személyeknek"

- mondta Szadr mozgalmának egyik helyi tisztségviselője.

Szadr csütörtökön kiadott közleményében bejelentette, hogy nem vesznek tudomást a tüntetés betiltásáról, de felszólította híveit, hogy ne alkalmazzanak erőszakot a rendfenntartókkal szemben.

Az iraki biztonsági erők óvintézkedésként lezárták a nyolcmillió lakosú főváros kijáratait, valamint bizonyos utcákat és hidakat, köztük a zöld zónához vezető al-Dzsumhurija hidat is, de utóbbin a tüntetők a szögesdrót kerítés átvágása és a többi akadály felszámolása után mégis átkeltek.

Szadr arra szólította fel támogatóit, hogy addig ne tágítsanak a nagykövetségeken felül a fő állami intézményeknek is otthont adó különleges övezet mellől, amíg követeléseik meghallgatásra nem találnak. A síita hitszónok többek között azt kérte Haider al-Abádi miniszterelnöktől, hogy állítson fel egy olyan szakértői kormányt, amely képes végrehajtani a 2015-ben bejelentett, de eddig nagyrészt megvalósulatlan reformokat.

"Ha kell, napokig, hetekig vagy hónapokig maradunk, amíg a kormány nem hajtja végre a reformokat, és nem küldi el az összes korrupt politikust"

- mondta az egyik tüntető, Muntadher Kadhem 25 éves történelem szakos diák.