Tőkés László bírálta Délvidék Szerbiához csatolását megünneplő Pásztor Istvánt

A romániai forradalom és rendszerváltás kiemelkedő alakja szerint sem a romániai, sem a szerbiai magyar vezetőknek nincs keresnivalójuk Erdély vagy Délvidék elcsatolását ünneplő rendezvényeken.

Kijelentésével Pásztor Istvánra, a Fidesz délvidéki főemberére utalt. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke ugyanis részt vett azon az újvidéki ünnepségen, ahol Tomislav Nikolić szerb államfő bejelentette, hogy nemzeti ünnepé kívánják nyilvánítani Délvidék Szerbiához csatolásának napját.

Tőkés László szerint nagy különbség van a két ország között, Romániában már 1990-ben nemzeti ünneppé nyilvánították december elsejét. Szerbiában pedig 27 évet kellett várni arra, hogy kísérteties hasonlósággal ugyanez megtörténjen. Úgy látja: ennek üzenete még a romániainál is rosszabb, mert 27 év az EU felé haladó szerbiai úton elég kellett volna legyen a kijózanodáshoz. Mint fogalmazott: mindenképpen érthetetlen, hogy ezzel a „belépővel" akar Szerbia az Európai Unióba bejutni.

Elmondta továbbá, hogy Szerbia csatlakozási tárgyalásain mindenképpen fel kellene vetni a magyarellenes megnyilvánulásokat, hiszen addig nem zárhatják le a 23. Integrációs fejezetet, amíg emberi és kisebbségi jogokat sértő háborút folytatnak ellenünk.

A teljes interjút ITT olvashatják.