"Mi erdélyi magyarok vagyunk, és nem nemzetárulók!” - Tőkés László üzent az Orbán-kormánynak

"Mi erdélyi magyarok vagyunk, és nem nemzetárulók!” - Tőkés László üzent az Orbán-kormánynak

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke újfent hangot adott nemtetszésének azzal kapcsolatban, hogy Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár október 12-én a magyar Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságában megismételte azon, a parlamentben korábban is elhangzott állítását, miszerint aki (Biharban és Szatmárban) az RMDSZ jelöltjére egy másik magyar jelöltet „indít rá”, az „nemzetárulást” követ el.

A fideszes államtitkár szerint "nemzetárulást követnek el" Tőkés Lászlóék

Hétvégén önkormányzati választásokat tartanak Romániában, s így Erdélyben is. Azonban a helyhatósági voksolás előtt felforrtak az indulatok az erdélyi magyar pártok között. Nos, nem véletlenül, hiszen a magyar kormánypártok is szeretnék befolyásolni az erdélyi magyarságot a tekintetben, hogy mely jelöltekre adják voksukat.

Emlékezetes, Tőkés László alig egy hete már figyelmeztette az Orbán-kormányt, hogy

"mi erdélyi magyarok vagyunk, és nem nemzetárulók!” 

Sőt, azt is közölte az államtitkárral, hogy

"ennek előtte legfeljebb a hírhedt Securitate és a nacionálkommunista román soviniszták engedték meg maguknak, hogy haza- vagy nemzetárulóknak minősítsenek bennünket".

Mivel megalapozott figyelmeztetésének nem volt foganatja, most ismét tiltakozik Potápi Árpád János "becsületbe vágó vádaskodása" ellen. Tőkés László szégyenletesnek nevezte, hogy a kormány képviselője éppen a nemzeti összetartozás bizottságában hangoztatja ezt, a demokratikus pluralizmussal szembemenő, az erdélyi magyarság megosztására alkalmas politikai diskurzusát.

Felidézte azt is, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Felvidéken tartott minapi sajtóértekezletén világosan kifejtette, hogy: „nem Budapestről kell megmondani, hogy mi a jó a határon túli magyar közösségeknek”.

Ennek értelmében felkérem Potápi Árpád János államtitkárt, hogy vizsgálja felül kifogás tárgyát képező megnyilatkozásait, és vonja vissza az Erdélyi Magyar Szövetségnek a romániai választásokon indított jelöltjeivel kapcsolatos nemzetárulói megbélyegzését

- hangsúlyozta Tőkés László.

"Hasonlóképpen felkérem az RMDSZ vezetőségét, hogy a nemzeti összetartozás és a demokratikus pluralizmus szellemében, valamint a jövőbeli együttműködés érdekében utasítsa vissza az erdélyi testvérpártjait ért nemzetárulózást”

- tette hozzá.