Tömegeket megmozgató népszavazás előtt

A tankötelezettségről és a gazdasági kamarai hozzájárulási díjről már népszavazhatunk is akár.

Hét népszavazási kezdeményezésből ötöt elutasított a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai ülésén, a két hitelesített kezdeményezés a civilek által március 15-én bejelentett kérdések közé tartozik: az egyik a tankötelezettségről, a másik a gazdasági kamarai hozzájárulási díj fizetéséről szól.

A március 15-ei civil demonstráción bejelentett "rendszerbontó" népszavazási kezdeményezések közül hatról hozott határozatot az NVB, a többiről későbbi ülésein dönt, a jogszabályok szerint április 13-áig.    
A többi kérdést azért utasította el az NVB, mert álláspontjuk szerint azok nem feleltek meg a népszavazási kezdeményezésekkel szemben támasztott követelményeknek, nem tartoztak az Országgyűlés hatáskörébe, vagy a költségvetést érintették volna.

Mint ismert, a baloldali politikusok többször is nyilvánvalóvá tették, hogy  segítik a "civilek" népszavazási akcióját: Harangozó Gábor MSZP-s országgyűlési képviselő például nemrég a Kossuth rádiónak úgy nyilatkozott: "nagyon jószándékú akcióról van szó, de lehetett volna kicsit professzionálisabb módon is csinálni".