Tömegverekedések, nők elleni erőszak, szemét és mocsok – így festenek a németországi menekülttáborok

A gyengébbik nem elleni szexuális erőszak mindennapos, sok esetben le is vizelik az egyedülálló alvó nőket a más országból érkező migránsok.

Szexuális erőszak

A hadsereg tarthatatlan állapotokról panaszkodott az erfurti befogadó állomásokon.  Amellett, hogy folyamatosak a szexuális zaklatások, a földre is vizelnek a migránsok – írja a jungefreiheit.de.

Egy ott felügyelő orvos a lapnak elmondta:

„A csarnokot napi kétszer takarítják. Ennek ellenére a talaj mindig piszkos, mivel mindig a földre dobálják a szemetet. A sarokba való pisálás már rutinszerű. A szállás területén az egyedülálló nőket más országokból érkezők levizelik, amikor a nő alszik. Szexuális zaklatások mindennaposak.”

Tömegverekedés a menekültszálláson

Pár napja egy lipcsei menekültszállón tömegverekedés tört ki. A rendőrség nagy erőkkel vonult a helyszínre rendet tenni. A balhéban nagyjából százan vettek részt, többen megsérültek – írja a jungefreiheit.de.

A verekedés egy vita után az afgánok és szírek között robbant ki. A rendőrség azt gyanítja, hogy vallási konfliktusok állnak a háttérben. Az afgánok a csetepaté után már nem tértek vissza a csarnokba és inkább a szabad ég alatt éjszakáztak.

Ezen a befogadó állomáson nem ez volt az eső konfliktus a migránsok között. Jelenleg 1800 menekült tartózkodik ott, sokakat még nem is regisztráltak. Akárcsak Magyarországon, a migránsok itt is elégedetlenkednek. Elsősorban az ételt és az egészségügyi ellátást kritizálják.

"Félek esténként az utcára kimenni”

Hétvégén 500 menekült érkezett egy Niederauban megnyitott új menekültszállóra. Az épület korábban áruházként funkcionált - írja a bild.de. Daniela Kuge, a CDU helyi politikusa Facebook-oldalán válaszolt arra a kérdésre, hogy fiatal, attraktív, szőke nőként este 10 után nem fél-e az utcára menni? 

„Meißenben lakom az állomásnál. Tudom, mire gondol. Félek.” Hozzátette: "A választókerületemben ez a 4. menekültszálló tíz kilométeren belül. Ez nekem egyszerűen sok."

Donaueschingenben is balhé volt

A Baden-Württembergben található Donaueschingenben menekülttáborában hétfő este komoly feszültség támadt a bevándorlók között - írja keddi elemzésében a Die Welt. Az 1600 bevándorló egy része a kevés zuhanyzó miatt ugrott egymásnak, a német rendőrség 19 autóval vonult a helyszínre, hogy megakadályozza a helyzet további elmérgesedését. Mintegy 150, rendkívül ingerlékeny, agresszív bevándorlót kellett megfékezniük, több embert őrizetbe vettek. Végül a kedélyek csak kedd reggelre csillapodtak le.

A szintén Baden-Württemberg-i Ellwagenben hétfő délután kezdte egymást csépelni két szír, a rendőrségi jelentések szerint itt is rendkívül ingatag a helyzet. A Bajorország északi részén található Gerolzhofen táborában szintén szírek között támadt pénzügyi nézeteltérés. Az egyik illető seprűnyéllel támadt másik kettő bevándorlóra, szét is kellett őket telepíteni.

Országszerte nagyon nagy a feszültség

Baden-Württenberg integrációs minisztere szerint a nagy zsúfoltság miatt már tartomány szerte nagyon nagy a feszültség. Bilkay Oney szerint nem csak a vallási ellentétek miatt, hanem a mindennapos problémák miatt is nő a feszültség. Így például az élelmiszerosztás, vagy - mint fentebb is olvasható - a tisztálkodási lehetőséges korlátozott volta is gondot okoz (nem új keletű a probléma: a minisztert még egy júliusi rendezvényen Heidelbergben több száz feldühödött helyi lakos fütyülte ki. A feszültséget is egy ottani menekülttábor okozta).

Jelentések sora ír arról, hogy a menekülttáborokban sokszor teljes a káosz, de főleg a bizonytalanság: természetesen az is növeli a feszültséget, hogy roppant lassú és akadozott a menekültügyi eljárás a legtöbb esetben, így a bevándorlók nem tudják, mikor is dől el a sorsuk. Nyilván nem erre számítottak.