Toroczkai honvédelmét a kormány sem tudta letagadni

Ásotthalom az egyik leghíresebb magyar településsé vált azóta, hogy Toroczkai László 2013 decemberében átvette a polgármesteri posztot.

A szerb határ menti település egyértelműen akkor emelkedett ki, amikor az Európát sújtó illegális bevándorlás drasztikus mértéket öltött. A migránsok útvonala ugyanis éppen Ásotthalom térségét érintette, így a napi több száz, majd több ezer közel-keleti bevándorló megfékezésében Toroczkai László településének kiemelt szerep jutott.

Ebben pedig nem Ásotthalom járta a kormány útját, hanem a kormány járta Ásotthalomét.

Toroczkai volt az, aki fegyveres mezőőrséggel védekezett eleinte a bűncselekmények, majd egyre inkább az illegális bevándorlás ellen, és a polgármester volt az is, aki a déli határ fizikai lezárásáról legelőször beszélt. Persze volt miből kiindulnia: míg az ország túlnyomó részében senki nem szembesült az idegenekkel, itt már 2014-ben több százat állítottak meg a helyi polgárőrök és mezőőrök, de a jelenség már a korábbi évekből is ismert volt.

Toroczkai László a varsói Függetlenség menetén

Amikor a „nemzetközi helyzet fokozódik”

Elviselhetetlenné fokozódott a bevándorlás-áradat, nem múlik el úgy óra, hogy ne fogjanak az ásotthalmi polgárőrök, mezőőrök egy csapatot – ez a 2014 őszi idézet Toroczkai Lászlótól származik, miután egyetlen hétvégén 771 migránst fogtak el Csongrád megye déli részén.

Később, amikor a bevándorlás a legnagyobb ütemben zajlott, már kérdés sem lehetett az ásotthalmi intézkedések jogossága. 2015-ben egész évben tartott a roham, de a legnagyobb nyomás szeptemberben és októberben volt, amikor akár már napi tízezer ember is érkezhetett a határhoz. Toroczkai ekkor egy ütős videóval jelentkezett, mely üzenet jelleggel mutatta be, hogyan harcolnak az illegálisan Magyarországra lépők ellen:

Később, már a határzár után újabb videó jelent meg:

Ahogy az a második videón is elhangzott, 2015. decemberében Ásotthalom adott otthont egy nemzetközi találkozónak, ahol bemutatták a határvédelmet, de érdemes megnézni az angolul feliratozott videók alatt kommenteket is: finn, észt, dán, lengyel, brit, holland, német, svéd és még számtalan köszönet érkezett, sőt, még olyan is volt, aki direkt ezért a kiállásért kezdett magyarországi nyaralást tervezni.

Nem csak a bevándorlóké a világ

Miközben az ország Ásotthalom kapcsán csak a bevándorlásra figyelt, a valóságban ugyan úgy működtetni kellett az egyébként nem túl gazdag települést, pályázni a pénzekre, belefogni a fejlesztésekbe. Mindez nyilván nem lehetett egyszerű, de Toroczkai László a szegedma.hu-nak hosszasan tudta sorolni a sikereket: a homokháti település ledolgozta adósságait, utakat és járdákat épített, gépjárműparkja pedig jelentősen nőtt. Ide tartozik az a vadonatúj Toyota terepjáró is, amit a polgármester felhívására közadakozásból dobtak össze, s amivel a régi Lada Niva mellett nagyobb erővel tudják ellátni a határvédelmi és bűnmegelőzési feladatokat. Összesítve mintegy 2-300%-kal növekedtek Ásotthalom pénzkészletei, a gépjárműparkjuk 600%-os vagyongyarapodást tudott elkönyvelni, illetve 6 hektár termőfölddel is növekedett a település vagyona.

Pintér Sándorék nem adtak rá pénzt, így összedobták a civilek

A település örökségeit pedig nem csak óvják, hanem gyarapítják is: decemberben a római katolikus templom kertjében leplezték le a Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett szobrászművész, Tóbiás Klára alkotását, a Hírhozó Angyal szobrot:

Nem dőlnek hátra

Kétségtelen, hogy a határzár működik. A hatóságoknak már csak azzal a napi legfeljebb tucatnyi emberrel kell foglalkozniuk, akiknek valahogy sikerül átjutniuk a kerítésen. Ásotthalom azonban nem áll le: Toroczkai László legutóbbi bejelentése az volt, hogy –immár kormányzati támogatással- profi hőkamerával kezdték védeni a határt:

 

Miközben több nyugat-európai város önkormányzata az adófizetők pénzét azoknak adja oda, akik migránsokat fogadnak be, Á...

Posted by Toroczkai László on Tuesday, 5 January 2016

Míg Németországban a migránshelyzet tömeges nemi erőszakig fajult, addig ez a nagy, ám lakosságát tekintve kis település nemzetközi elismerést szerzett helytállásáért. Politikai szinten persze nem volt könnyen emészthető Toroczkai László sikere, ezért első nekifutásra mindenkit kitüntettek szolgálatáért, csak őt nem. Végül beláthatták, hogy –ahogy az érintett fogalmazott- ez kisstílűség és történelemhamisítás, mert Ásotthalom, mint település „a migrációs válság kapcsán tanúsított emberségéért, kimagasló helytállásáért” kapott oklevelet. Igaz, „csak” a megyei közgyűléstől, nem ám Pintér Sándor belügyminisztertől, aki a nívós díjakat osztotta október 23-án.

A papír persze nem változtat semmin: a helyi határvédelem több éves gyakorlata intenzíven hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország meg tudta állítani a merkeli willkommenskultur hívószavára érkező százezreket, a többi meg már azok gondja legyen, akik felelősek a kialakult helyzetért. Ásotthalom addig is teszi a dolgát.