Bombázni fogják a törökök Líbiát?

Bombázni fogják a törökök Líbiát?

Törökország csapásokkal fenyegette meg vasárnap a Líbia déli és keleti részét felügyelete alatt tartó Halífa Haftar tábornok erőit, ha folytatják támadásaikat az észak-afrikai országban lévő török érdekeltségek és képviseletek ellen.

"Legitim célpontoknak fogjuk tekinteni Haftar erőit, amennyiben érdekeltségeinket és képviseleteinket támadások érik"

- szögezte le állásfoglalásában a török külügyminisztérium, amely élesen bírálta az ENSZ-t is, amiért tétlen maradt.

"Elfogadhatatlan, hogy továbbra is hallgasson a világszervezet ennek a vérontásnak a kapcsán"

- közölte a tárca.

"A Haftárnak katonai, pénzügyi és politikai segítséget nyújtó államok felelősek a szenvedésért, amelyet a líbiai népnek el kell viselnie és azért a káoszért és ingatag helyzetért, amelybe belerángatták az országot"

- tette hozzá az ankarai külügyi nyilatkozat.

A minisztérium háborús bűncselekménynek nevezte azt, hogy a Haftar irányítása alatt álló Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNH) szombaton a tripoli Mitiga repülőteret is támadta a főváros elleni fokozott tüzérségi offenzíva keretében.

Dróntámaszpont?

Ankara katonai együttműködési megállapodást kötött a Tripoliban székelő Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök kormányával. Az utóbbi hetekben a nemzeti egységkormányhoz hű milíciáknak török drónok segítségével sikerült visszafoglalniuk egyes területeket a főváros körül.

Az LNH állítása szerint Törökország katonai dróntámaszpontot hozott létre Tripoli egyetlen működő repülőterén, a mitigai légikikötő területén, amit az egységkormány tagad.

Törökország és Olaszország emellett csütörtökön arról is beszámolt, hogy a Tripoliban található nagykövetségeik környékét ágyúzták. Az LNH szóvivője ugyanakkor tagadta, hogy a diplomáciai képviseletek környékére tüzérségi csapást mértek volna.

Az Európai Unió és az ENSZ is elítélte a támadást.

Haftar tábornok tavaly április óta tartja ostromzár alatt Tripolit. A tábornokot többek között az Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom és Oroszország is támogatja, míg riválisát Törökország segíti.

Líbia 2011-ben, Moammer Kadhafi diktátor megbuktatása és meggyilkolása után káoszba süllyedt. Az észak-afrikai országot egymással versengő milíciák igyekeznek befolyásuk alá vonni.

(MTI)