Törökországban 189 embert vettek őrizetbe az Iszlám Állammal való feltételezett kapcsolata miatt

Törökországban 189 embert vettek őrizetbe az Iszlám Állammal való feltételezett kapcsolata miatt

Csak pénteken 29 embert vettek őrizetbe.

A török hatóságok 189 embert vettek őrizetbe szombaton az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezettel való feltételezett kapcsolata miatt - számolt be az MTI.

Az összehangolt művelet 37 tartományra terjedt ki

- jelentette be Ali Yerlikaya belügyminiszer.

Az őrizetbe vettek állampolgárságáról nem osztottak meg információt.

Az Iszlám Állam terjeszkedése során 2014-ben már Irak és Szíria harmadát tartotta ellenőrzése alatt, és ugyan az elmúlt években jelentősen sikerült visszaszorítani őket egy minimális területre, fegyvereseinek támadásai azóta is rendszeresek.

2017. január 1-jén 39-en haltak meg egy isztambuli éjszakai klubot ért támadásban, amelyet a dzsihadisták számlájára írtak a hatóságok.

Törökországban azután kezdték el fokozni az Iszlám Állam - és az Ankara által szintén terroristának tekintett, de a dzsihadistákkal ellenséges kurd lázadó fegyveresek - elleni műveleteket, hogy gyaníthatóan az utóbbiak október 1-jén pokolgépet robbantottak Ankarában, kormányzati épületek közelében.

Pénteken 29, az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezettel feltehetően kapcsolatban álló embert vettek őrizetbe, akik a gyanú szerint templomok és zsinagógák ellen készültek terrortámadásokat végrehajtani Törökországban.

(Címlapkép: A HM Zrínyi Nonprofit Kft./honvedelem.hu által ezen a napon, 2023. november 10-én közreadott képen török katonák felkészülése az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlatra. MTI/HM Zrínyi Nonprofit Kft./honvedelem.hu/Rácz Tünde)