Történelmi rekordok dőlnek a New York-i tőzsdén Trump megválasztása óta

Újabb történelmi rekordok dőltek meg a New York-i tőzsdén kedden, továbbra sincs jele annak, hogy kifáradt volna az elnökválasztás óta tartó "Trump-ralli".

Két órával a zárás előtt a 30 vezető amerikai iparvállalat DJIA-mutatója 19 932,96 ponton, 0,69 százalékos pluszban állt, kevesebb mint száz pontra a húszezres lélektani határtól. A tőzsdén jegyzett legnagyobb amerikai részvénytársaságok Standard & Poor's 500-as mutatója 0,81 százalékkal, 2275,15 pontra, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 1,28 százalékkal, 5481,75 pontra erősödött.

Mindhárom index újabb napközbeni rekordot állított fel a kereskedés első órájában. A Dow Jones 8,6 százalékkal emelkedett azóta, hogy mindenki meglepetésére Donald Trump győzött az amerikai elnökválasztáson. A befektetők Trump ígéretei alapján arra számítanak, hogy a költségvetési kiadások emelése, az adók csökkentése és bizonyos ágazatok piaci szabályozásának egyszerűsítése lökést ad a gazdasági növekedésnek. A részvényárfolyamok meredek emelkedését a kedvező gazdasági adatok is segítették, kezdve az erős munkaerőpiaci statisztikától a vállalati gyorsjelentésekig.

A befektetők nagy figyelemmel követik az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve kedden megkezdődött kétnapos kamatdöntő tanácskozását is. A várakozások szerint a tavalyi decemberi kamatemelés óta először ismét emeli - újabb 25 bázisponttal, 0,50-0,75 százalékra - az irányadó kamatsávot a nyíltpiaci bizottság. A kérdés csak az, hogy miként ítélik meg a Federal Reserve vezetői a növekedési és inflációs kilátásokat Trump győzelmének fényében. Válasz erre a kamatdöntő ülés után szerdán kiadandó közleményből, illetve a frissített gazdasági előrejelzésből érkezhet.

Az S&P 500 indexet alkotó tizenegy szektor közül nyolc almutatója növekedett kedden, a legnagyobb mértékben, 1,61 százalékkal a technológiai ágazaté. Az Apple 2,1 százalékkal, az IBM 2,3 százalékkal, a Microsoft és az Amazon pedig 1,7, illetve 2,7 százalékkal drágult.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, a Brent és a WTI ára emelkedik. Középe-európai idő szerint kedd este nyolc óra körül az északi-tengeri Brent könnyűolaj februári szállításra hordónként (159 liter) 55,71 dollárba került, 2 centtel, 0,04 százalékkal drágult az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében. A New York-i árupiacon a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára januári szállításra hordónként 18 centtel, 0,34 százalékkal, 53,01 dollárra emelkedett.

A dollár 0,12 százalékkal erősödött az euróhoz képest, 1,0623 dolláron jegyezték a közös európai fizetőeszközt a bankközi devizapiacon. Az arany unciánkénti ára februári szállításra 0,65 százalékkal, 1158,25 dollárra esett a New York-i árupiacon.