Még mindig az intenzív osztályon kezelik a meglőtt Ficót

Még mindig az intenzív osztályon kezelik a meglőtt Ficót

Jövő hétfőn ül majd össze az orvosi konzílium, amely a szlovák kormányfő állapotát kiértékeli, és dönt esetleges átszállításáról.

Továbbra is a besztercebányai Roosevelt kórház intenzív osztályán kezelik a szerdán lőfegyveres merényletben súlyosan megsebesült Robert Fico szlovák miniszterelnököt - közölte a pozsonyi kormányhivatal sajtóosztálya pénteken. A váratlanul történt nyitrabányai merényletre Pozsonytól mintegy 150 kilométerre került sor május 15-én, egy kihelyezett kormányülés után.

A miniszterelnök egészségügyi állapotát illető további információkat a helyzet tükrében, lehetőségek szerint hoznak majd nyilvánosságra

- írták az MTI-nek is eljuttatott rövid közleményben.

A szlovák kormányfő állapotáról legutóbb csütörtökön délután adtak ki hivatalos tájékoztatást, akkor Robert Kalinák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes azt mondta: Robert Fico állapotát a rajta szerdán éjjel elvégzett sokórás műtét után sikerült stabilizálni, de még nincs túl az életveszélyen. A kormányfőt a merénylet során négy lövedék találta el - fűzte hozzá Kalinák.

A szlovák közmédia (RTVS) hírportálján pénteken saját értesülésre hivatkozva azt írta:

hétfőn ül össze az orvosi konzílium, amely a kormányfő állapotát kiértékeli, és dönt esetleges átszállításáról a besztercebányai kórházból.

A merénylet helyszínén őrizetbe vett 71 éves lévai férfi lakásán, annak részvételével pénteken több órán át tartó házkutatást tartott a rendőrség - jelentette hírportálján a legnagyobb szlovák kereskedelmi televízió, a Markíza.

A sajtóközlések szerint egyöntetűen Juraj C.-ként azonosított férfi ellen a rendőrség már csütörtökön elindította a büntetőeljárást, a feltételezett elkövetőt védett személy előre kitervelt meggyilkolásának kísérletével gyanúsítják. Ezen bűncselekmény alapján Szlovákiában 25 évig vagy akár életfogytig terjedő szabadságvesztés is kiróható.

A szlovák belügyminiszter csütörtöki bejelentése szerint a merénylő indítéka az volt, hogy ellenezte a kormány több döntését. "A bűncselekménynek a nyomozás során csak egy feltételezett motivációja van, a politikai" - vélekedett Sutaj Estok.

A régiónkban jóformán példátlan incidensre a nemzetközi politika számos aktora mellett Orbán Viktor miniszterelnök is reagált, s azt mondta, imádkozik, valamint szörnyű támadásnak nevezte a Fico elleni merényletkísérletet.

(Címlapkép: Szlovák zászlót tart a kezében egy férfi a besztercebányai F. D. Roosevelt Kóház előtt 2024. május 16-án. MTI/AP/Erdős Dénes)