Tovább riogatnak a harcos ukrán soviniszták

Kiképzőtáborokat tartanak Kárpátalján, miközben likvidálással fenyegetik a Jobbik és a HVIM tagjait.

Olvasónk küldött néhány friss képet Ungvárról, amelyeken az látszik, hogy köztéri falakon és oszlopokon is propagálja magát a Karpatszka Szics. Mint ismeretes, az ukrán soviniszta szervezet arról vált hírhedtté hazánkban, hogy likvidálással és őrizetbe vétellel fenyegette meg a Jobbik és a HVIM aktivistáit. A több donyecki tűzharcban is részt vállaló alakulat közleményben nyilvánította ki, hogy figyelemmel kíséri a kárpátaljai magyarok tevékenységét, és ha "ukránellenes tevékenységről" szerez tudomást, akkor erőszakhoz is folyamodik majd.

A fenyegetés után a Jobbik közleményt adott ki, amelyben Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettese, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának alelnöke és Mirkóczki Ádám szóvivő, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának tagja leszögezte, hogy továbbra is a párt határozott célja a kárpátaljai magyarság biztonságának szavatolása, valamint szülőföldön boldogulásának segítése. Hozzátették, hogy ugyan a két nemzeti szervezet, a Jobbik és a HVIM határozottan kiállt a kárpátaljai magyar–ruszin autonómiatörekvések mellett s felemelte szavát a soviniszta kijevi bábkormány kisebbségellenes politikája és intézkedései ellen, de soha semmilyen törvénytelen eszközzel nem élt. Ugyanabban a közleményben továbbá azonnal kezdeményezték a Nemzetbiztonsági bizottság összehívását.

A bizottság zárt ülésén az Információs Hivatal és a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat is tájékoztatást adott, amely után Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke kijelentette, hogy komolyan kell venni a fenyegetést. Mint fogalmazott, ezeket az ukrán szélsőséges - nagyjából pár száz tagot számláló - szervezeteket nem szabad lebecsülni, rendelkeznek olyan eszközökkel, hogy valóra váltsák fenyegetésüket.

Szakértőnk a fenyegetés óta megvizsgálta a Karpatszka Szics felkészültségét a fellelhető források alapján, és azt állapította meg, hogy a szervezet tagjai ugyan részt vettek katonai kiképzéseken, de nem minősíthetőek fegyelmezett egységnek. Több szakmaiatlanság látható a kiképzésekről és gyakorlatozásokról készült felvételeken, így például előfordul, hogy az egyikük ujja az elsütőbillentyűn látható még ablakon való bemászás közben is, de a kézjelek használata is kaotikus. A képek alapján az egységes rejtőmintázatú egyenruha hiánya is látszik, valamint a katonai fegyelem sem tapasztalható a táboraikban, az pedig, hogy a táraikra rikító ukrán színeket festenek, legfeljebb a sovinizmusuk megerősítése érdekében hasznos, katonai szempontból teljesen értelmetlen és veszélyes is például rejtőzködés esetén. Mindemellett helyenként az látszik, hogy egy-egy fotó során még gyakorlófegyver sem jut mindenkinek, máskor pedig páncélozott szállítójármű tetején láthatóak RPG-kkel felszerelkezve.

Abban azonban szakértőnk is egyetértett, hogy nyilvánvalóan nem szabad őket lebecsülni, mert az éles fegyverek kezelése miatt teljesen más tapasztalatokkal rendelkeznek, mint a legfeljebb lőtereken gyakorlatozó magyarországi hasonló egységek. Tény az is, hogy sokuk részt vett már konkrét harcérintkezésben. Úgy tudni, hogy haltak is már meg közülük, de az biztos, hogy egy sérült társuk ellátásáról töltöttek fel videót.

A Karpatszka Szics létszáma a fellelhető videók alapján 50 fő körül lehet, bár ezt azért nehéz megállapítani, mert folyamatosan hirdetnek felvételt, így napról napra egyre többen csatlakozhatnak hozzájuk. Nemrég a Karpathir számolt be arról, hogy az alakulat kiképzőtábort üzemeltet Kárpátalján, ahol háborús körülményeket igyekeznek szimulálni, hogy felkészítsék harcosaikat a kelet-ukrajnai katonai konfliktusban való részvételre. Azok, akik végigcsinálják a kiképző tábort, mehetnek is az épp aktuális frontvonalra.

Mindeközben a Jobbik a kárpátaljai magyarok megsegítésére kéri tagjait és szimpatizánsait. Vona Gábor közleményben hívta fel a figyelmet a kárpátaljai magyarok nehéz helyzetére, és azt kérte, hogy aki tudja, támogassa a Kollégium a Jövőért Alapítvány adománygyűjtését. Szávay István, a párt alelnöke május elején egy televíziós műsorban, néhány nappal a gyűjtés megkezdése után arról beszélt, hogy már addig komoly felajánlások érkeztek. A jelenleg Ukrajnából kitiltott politikus elmondta azt is, hogy a Jobbik képviselői egy delegációval a helyszínen tájékozódtak arról, hogy mire van pontosan szükség, és garantálják, hogy megfelelő helyre fog kerülni a felajánlásokból befolyt pénz. Hogy mekkora szükség van a támogatásra a régióban, arról korábban egy helyszíni riportban számoltunk be, amelyben bemutattuk, hogy napról napra hogyan kerül veszélybe a mindennapi megélhetés, és hogyan teszik tönkre a családokat a sorozások.