Tovább szépül az egri vár

A kastélyprogram keretében helyreállítják a déli kaput és egy látogatóközpontot alakítanak ki. Részlegesen helyreállítják a Hippolit-kaput, egyúttal gyalogos bejáratot is kiépítenek. A városképet is meghatározó fejlesztés lesz a Varkoch-kapu középkori vármiliőt idéző teljes rekonstrukciója a torony visszaépítésével, felvonóhíd és farkasverem létesítésével.

Teljesen megújul a zászlódomb is: 4-5 méterrel magasabb lesz a terület, belsejében pedig egy 70-80 férőhelyes mozit alakítanak ki, ahol az 1552-es ostromot bemutató filmet fognak vetíteni. Szintén rekonstruálják a Cipóosztó-házat, ahol működő "középkori" pékség nyílik majd, továbbá felújítják a börtön és tortúra kiállítást is.

A Modern városok program keretében visszaállítják a palotaudvar középkori jellegét, lévén a terület jelenleg egy 19. századi katonai alakulótér. Helyreállítják a képtár épületét, amelyben egy konferenciaközpont kap helyet. Rekonstruálják a Tömlöc-bástyát; lefedik és egy látványelemekre fókuszáló ágyútornyot építenek ki benne.

A nagyobb részt a 15-16. századból megmaradt Püspöki-palota is megújul: visszaépítik az elbontott keleti szárnyát, az épület a középkori püspökök életét bemutató helyszín lesz, a tetőtérben kiállítótér nyílik.

Rekonstruálják a Dobó-palotát, az egykori provizori épületet is, amelynek helyén részben egy 19. századi, elbontásra váró épület áll jelenleg. Megújul a palota alatti, mintegy 200 négyzetméteres provizori pince is. Szó van a várszékesegyház részbeni rekonstrukciójáról: a homlokzat és a tornyok visszaépítése, valamint a templom lefedése szerepel az elképzelések között. Bekerült a programba a végső pusztulás küszöbén álló Zárkándy-bástya megmentése is. A bástyát a 20. század legelején épült vasútvonal vágta le a várról.

Berecz Mátyás kiemelte: a régészeti munkák már ősszel elkezdődhetnek, kedvező esetben pedig az építkezés is megindulhat jövőre. "Az egész projekt célja a Dobó-korabeli állapotok megjelenítése a várban" - tette hozzá. Elmondta azt is: tavaly 343 ezer látogatója volt a várnak, a cél, hogy ez a szám tartósan 400 ezer fölött maradjon.