Trócsányit javasolják a Károli Gáspár Református Egyetem rektorának

Trócsányit javasolják a Károli Gáspár Református Egyetem rektorának

Trócsányi Lászlót javasolja a Károli Gáspár Református Egyetem rektorának a Magyarországi Református Egyház vezetése - közölte a felsőoktatási intézmény szerdán az MTI-vel.

Az egyetem által szerdán közzétett tájékoztatásban azt írták: 

Trócsányi László egyetemi tanár, fideszes európai parlamenti képviselő rektori kinevezését kezdeményezi a felsőoktatási intézmény élére a köztársasági elnöknél a református egyház.

Közölték, hogy ezt az egyetem szenátusa jelentette be, egyetértésben az egyház zsinata és annak lelkészi elnöke, Balog Zoltán püspök javaslatával.

Balog korábban (2012–2018 között) az Emmi minisztereként tevékenykedett, tavaly január óta református püspök.

A jelek szerint mégsem lesz Trócsányiból köztársasági elnök

Nem köztársasági elnök, hanem a Károli Gáspár Református Egyetem rektora lehet Trócsányi László, aki jelenleg a Fidesz-KDNP EP-képviselője. A volt igazságügyi miniszter ugyanakkor megtartaná európai parlamenti mandátumát - értesült a Magyar Narancs. Várhatóan Trócsányi Lászlót, jelenlegi fideszes európai parlamenti (EP) képviselőt, korábbi igazságügyi minisztert jelölik a kormánypártok Áder János köztársasági elnök utódjául, akinek jövő májusban lejár ötéves megbízatása - értesült a Népszava.

Egyébként már december közepén szárnyra kapott az az értesülés, miszerint Trócsányiból mégsem válik köztársasági elnök (ehelyett Novák Katalint jelölték a posztra), hanem a Károli Gáspár Református Egyetem rektora lehet, szándékai szerint megtartva európai parlamenti mandátumát is.