Ez a nap is eljött: Trócsányit beiktatták rektorként, Gulyás magasztalta, Balog megáldotta

Ez a nap is eljött: Trócsányit beiktatták rektorként, Gulyás magasztalta, Balog megáldotta

Trócsányi Lászó egykori igazságügyi minisztert, jelenleg fideszes EP-képviselőt ünnepélyesen beiktatták a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) új rektoraként szombaton a budahegyvidéki református templomban.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Trócsányi László rektori beiktatásán arról mondott beszédet, szerinte az egyházi egyetemek küldetése a XXI. században, hogy gátat vessenek a tudomány, különösen a társadalomtudományok progresszív szemléletű kisajátításának.

Az MTI beszámolója szerint Gulyás egyebek mellett azt is hangoztatta, biztos benne, hogy Trócsányi László rektorságával új korszak kezdődik a Károli Gáspár Református Egyetem életében. Olyan korszak, ahol "az emberi minőség és a tudományos színvonal tekintetében nem köttetnek kompromisszumok".

Trócsányi László beszédében elmondta, a református egyetemnek kettős kötődése van: egyrészt figyelembe kell vennie azt az értékrendet, amelyre névadója, Károli Gáspár bibliafordító utal, másrészt szolgálnia kell mindazokat, akik tudományos ismeretek átadását, életpályájuk elindítását várják az intézménytől, és akik közül sokan közömbösek az egyház tanítása iránt.

Rektori terveiről szólva fontosnak nevezte, hogy a KRE szoros kapcsolatot alakítson ki a református óvodákkal és iskolákkal, a Debreceni Református Hittudományi Egyetemmel, valamint a Sárospatakon és Pápán működő teológiai akadémiákkal. Hozzátette, örülne, ha KRE-n végzett hallgatók egyre nagyobb számban helyezkednének el tanárként, óvodapedagógusként vagy ápolóként, diakónusként református közoktatási és egészségügyi, szociális intézményekben, valamint annak is, ha a református középiskolákból egyre többen jelentkeznének a református egyetemre.

Az ünnepség istentisztelettel kezdődött, amelyen a korábban szintén miniszter, ma már püspök Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke hirdetett igét.

Végül a református egyház négy püspöke, Balog Zoltán, a Dunamelléki, Steinbach József, a Dunántúli, Fekete Károly, a Tiszántúli és Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke közösen áldotta meg az új rektort.

A beiktatáson részt vett mások mellett Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke és Varga Mihály pénzügyminiszter.

Trócsányi László 2014 és 2019 között volt Magyarország igazságügyi minisztere, 2019 óta fideszes európai parlamenti képviselő. Rektori megbízatása öt évre, 2027. január 31-ig szól.

Trócsányi László öt évre a Károli egyetem rektora lett

Trócsányi Lászlót február elsejével a Károli Gáspár Református Egyetem rektorának nevezte ki Áder János köztársasági elnök, megbízatása pedig 2027. január 31-ig szól - derül ki a Magyar Közlönyben megjelent határozatból...