Tudta? Magyarországon nem is lopás a lopás, a zár csak amolyan dísz, a bicikli pedig nem jármű

A sci-fi műfajában igen népszerű téma az alternatív valóság, esetleg a dimenziók átlépése. Az ebben a műfajban alkotó írók gyakran merítenek a hétköznapi életből, így a lenti kis történet is simán megállná a helyét a következő könyvfesztivál tudományos-fantasztikus szekciójában.

A bicikli nem jármű, a zár nem zár, a lopás nem lopás, meg amúgy sem értékes



A Kemk.blog.hu által megénekelt hír szerint - ha a hír igaz, és nem valaki szórakozik -  dunakeszi rendőrség azzal az indoklással szüntette meg a nyomozást, hogy a biciklit ellopó fiatalkorú polgártársunk valójában nem is lopott, hiszen csak közlekedési célból "vitte el" a kerékpárt, függetlenül attól, hogy ennek érdekében el kellett távolítania a zárat kerékpárról. Ráadásul amúgy sem éri el bűncselekményi értékhatárt jelentő 50 ezer forintot, a tetejébe pedig nem is jármű (a nyomozást megszüntető szerv mondjuk ez esetben átslattyoghatna a közlekedés-rendészeti kollégákhoz, és rákérdezhetne a bicikli esetén fenntartott tényálladékra, meg fognak lepődni a válaszon).

A történet rettenetesen irritáló és dühítő (ha igaz persze), főleg, ha tudjuk, hogy eközben vidéki kis elzárt falvakban pontosan ugyanez megy. Egyedül élő idős emberek utolsó tyúkját is ellopják, tapossák szét a veteményét, dúlják fel a kertjét, a szó szoros értelemben lebontják a házát a feje fölül, de a rendőrség nem tesz semmit, hiszen "a lopási kárérték nem éri el a bűncselekményi értékhatárt".

Az már senkit nem érdekel, hogy az a tyúk az utolsó volt, az a pár szem krumpli az utolsó volt, és a bicikli helyett sem tud újat venni a sértett.

De hát nem is kell, hiszen csak közlekedési célból vitte el a nemtolvaj állampolgár, így majd biztosan visszahozza a kerékpárt.

Ja, nem.