Felavatták a munkácsi Turul-szobor helyére állított ukrán nemzeti jelképet

Felavatták a munkácsi Turul-szobor helyére állított ukrán nemzeti jelképet

Hivatalosan is felavatták a Turul-emlékmű talapzatán elhelyezett, háromágú szigonyt ábrázoló ukrán állami címert a munkácsi várban - írja a Kárpátalja.ma.

A keddi ünnepélyes avatásról Andrij Baloga, Munkács polgármestere számolt be közösségi oldalán. Elmondása szerint az ukrán nemzeti jelképet az ország védőinek tiszteletére állíttatták.

Ukrajna egységesebb, mint valaha. Az ukránok csak erősödnek, és harcolni fognak a végsőkig, a győzelemig 

– fogalmazott Baloga.

Ismert, október 13-án döntött a Munkácsi Városi Tanács a Turul-szobor eltávolításáról, egyúttal az ukrán állam kiscímere, az úgynevezett trizub kihelyezéséről. A magyar honfoglalásnak emléket állító turulmadarat még aznap, rövid időn belül eltávolították. Szintén még aznap nyilatkozatban tiltakozott a munkácsi Turul-emlékmű eltávolítása miatt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség is.

Történelmi: a Jobbik felkeresi Munkács polgármesterét, hogy visszaszálljon a Turul madár

Nehezen magyarázható, hogy a munkácsi képviselőtestület csütörtökön felszólította a helyi történelmi múzeumot, hogy szereljék le a munkácsi várban lévő turulmadarat ábrázoló szobrot, és cseréljék le az ukrán állami címerre.