Ungváry Krisztián: "a turulmadár nem egy betiltott jelkép, és ezt nem is javasolnánk"

Ungváry Krisztián: "a turulmadár nem egy betiltott jelkép, és ezt nem is javasolnánk"

Az N1TV "Napi téma" című műsorában Ungváry Krisztián történész beszélt a 12. kerületi turulszoborról, amely most újra viták kereszttüzébe került. Mint ismert a Hegyvidéki önkormányzat 2007 őszén hagyta jóvá Pokorni Zoltán polgármester javaslatát, hogy külön-külön emlékművet állítsanak a kerület 2. világháborús katonai és polgári áldozatainak, így a turulszobor végül katonai emlékmű lett. 

Már akkoriban is sokan vitatták, hogy valóban ez lenne a megfelelő emlékmű és olyanok is voltak, akik elbontották volna az egyébként nagyon impozáns emlékművet, de a viták lassan elmaradtak és a Turul-emlékmű maradhatott az eredeti helyén. 

Nemrég azonban az is kiderült, hogy

az áldozatok között felsorolt Pokorni József, - a fideszes polgármester nagyapja - nem áldozat volt, hanem éppen ellenkezőleg, a nyilaskeresztes párt tagjaként vett részt az akkori kivégzésekben, ezért Pokorni Zoltán levetette nagyapja nevét az emlékműről.

Ungváry Krisztián mindenek előtt arra hívta fel a figyelmet, hogy egy történésznek, nem azt kell meghatároznia, hogy mi legyen a szobornak a neve és hogyan nézzen ki, hanem azt, hogy milyen peremfeltételek azok amelyeknek mindenképpen meg kell valósulnia és az ezzel összefüggő politikai döntést az hozza meg, aki ezért felelős.

A 12. kerületi Turulmadár esetében szerinte egyrészt az volt a probléma, hogy olyan személyek szerepeltek az áldozatok között, akik problematikusak voltak, miközben olyan nevek maradtak le, akiknek ott lett volna a helye, másrészt a történész szerint, maga a Turul, mint szimbolika politikai tekintetben rendkívüli módon terhelt.

Ezeket a tényezőket vizsgáltuk és megállapítottuk, hogy az emlékművön szereplő nevek közül 19 személynél állapítható meg valamilyen nyilas kötődés, ebből négyüknél megállapítható volt, hogy tömeggyilkosságokban vettek részt. 

- mondta az N1TV-nek Ungváry Krisztián.

Azt hangsúlyozta, hogy az ő nevüket nyilván el kell távolítani az emlékműről, a többieknél pedig leírtuk azokat a szempontokat, amik pro és kontra felmerültek, tehát nem az lett leírva, hogy mit csináljon a politika, ezt döntsék el a politikai döntéshozók, de ezen kívül lejegyezték, hogy kiket kéne felrakni az emléktáblára, és azt is hogy 2. világháborús emlékműnek ez a szobor nem alkalmas. 

Ennek fő oka Ungváry szerint az, hogy az áldozatok 90 százaléka polgári személy volt, akik nem a hazájukért haltak hősi halált, hanem meggyilkolták őket. Ráadásul nyilasok végezték ezeket a gyilkosságokat, akik szimbólumként használták a turult. 

A történész megjegyezte, hogy

a turulmadár nem egy betiltott jelkép és ezt nem is javasolnák, de be kell látni, hogy bizonyos esetekben nem a turul a legszerencsésebb választás.

Ezzel szemben, egy első világháborús emlékmű esetében a turulszobor szerinte tökéletes választás lehet.

Az, hogy ez egy első világháborús szobor legyen nem lehet gond, de erről a politikai döntéshozóknak kell állást foglalnia. Mint rámutatott, a 12.kerületi Turulszobor mostanra egyfajta "politikai bunkósbottá vált". 

Magyarországon sok helyen áll turulszobor, ami senkit sem zavar, de a 12. kerületben az adhatott vitára okot, hogy az emlékmű közelében tömeggyilkosság zajlott 1945-ben és csak száz méterre állt tőle a helyi nyilas központ. - tette hozzá Ungváry Krisztián történész.

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/RsXbk2AeHiA.jpg?itok=d-MYK4a5","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=RsXbk2AeHiA&feature=youtu.be","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}