"Nincsenek megrettenve, hogy megindul a nagy elvándorlás"

Megnyugodhatnak a tűzoltók: lesz majd egy munkacsoport. Májusban.

"Nagy elvárással mentünk és keveset kaptunk" - olvasható a múlt heti tárgyalások kapcsán a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezet honlapján.

Mint írják: 

"Nincsenek megrettenve, hogy megindul a nagy elvándorlás"

A szakszervezet által elindított, testületen belüli "Nemzeti Konzultáció" kapcsán Zsinka András személyügyi helyettes államtitkár már a megnevezést is szóvá téve azt mondta, az tele van csúsztatásokkal, példaként felhozva azt a bizonyos 180 ezres bért, ám – a szakszervezet szerint - érdemi választ nem kaptak.

Csak semmi kapkodás. Lesz majd munkacsoport, májusban

"Ami még fontos, mivel az egész oldalág egységes álláspontja az, hogy a  2019-es bérbeállás egyenlő a semmivel, mondjanak  már valamit, ami az állományt is meg tudja nyugtatni. Nos, nagy nehezen annyit elárult Szőke Irma gazdasági helyettes államtitkár asszony, hogy felállítottak egy munkacsoportot, akik a következő BÉT ülésre, ami május elején várható, már egy kész munkaanyagot tesz a szakszervezetek elé. Ennél többet nem voltak hajlandóak közölni róla."

Ezzel biztosan megnyugodtak a tűzoltók. Ahogyan vasárnap megírtuk, az Egységes Tűzoltó Szakszervezet szerint már drámai a helyzet:

"Egy hétéves beosztott tűzoltó rendszeres havi illetménye nem éri el a nettó 160 ezer forintot"

– írták ezt annak kapcsán, hogy a tűzoltók a napokban kapták meg a sokat hangoztatott illetményemelkedésükről szóló 2019-es parancsukat.

Emlékeztetnek: a vonulós tűzoltók kötelező alap munkaideje havi 204 óra, szemben más munkavállalók 168 órás munkaidejével. Továbbá az ígért hárompilléres életpályamodellből kettő pillér egyáltalán nem valósult meg – fogalmaznak.

A lánglovagok szerint elfogadhatatlan, hogy a míg a költségvetési szektorban a közfoglalkoztatottak nélkül számolt nettó átlagkereset 245 ezer forint, ugyanakkor egy hétéves tapasztalattal rendelkező tűzoltó 160 ezer forint körüli összeget visz haza.

A szakszervezet úgy véli, azonnali béremelésre van szükség, hogy a szolgálatot ellátó állomány (jellemzően a tűzesetekhez, balesetekhez kivonuló tűzoltók) ne váltson munkahelyet. Továbbá az ígért pillérek bevezetése mellett a vonulós tűzoltókkal szemben támasztott fokozott fizikai és pszichikai követelmények miatt korkedvezményes nyugdíjat kell bevezetni.

Szabadnapok helyett emberi fizetéseket és túlórapénzt követelnek a tűzoltók

Az összeállításban megszólaló lánglovagok szerint a Fidesz már akkor becsapta őket, amikor 2012-ben megszüntette a szolgálati nyugdíj lehetőségét, majd helyette előállt az "életpályamodell" kamujával, amibőlnem teljesült az 50 százalékos, fokozatos bérfejlesztés ígérete, ennek az azonnali 30 százalékos etapjára is hiába vártak.