Újabb bűncselekményekkel vádolják az egykori fideszes tyukodi polgármestert

Újabb bűncselekményekkel vádolják az egykori fideszes tyukodi polgármestert

A Szabolcs megyei településen, Tyukodon már korábban rabosították a polgármestert, mert a gyanú szerint zaklatta a falu anyakönyvvezetőjét. Most azonban a rendőrség további bűncselekményre utaló nyomokat is talált.

Elkülönítik a tyukodi polgármesterrel szemben folyó eljárásokat egymástól, mert több bűncselekmény gyanúja merült fel.  Az erről szóló rendőrségi határozatok a 168 óra szerkesztőségének birtokába került. 

Czibere Józsefet Németh-Kiss Pálma, a falu anyakönyvvezetője jelentette fel 2017 júniusában azzal az indokkal, hogy a polgármester rendszeresen molesztálta őt. Állítása szerint 2017 májusában egy alkalommal aztán kivárta, hogy az anyakönyvvezető egyedül maradjon a szobájában és fogdosni, molesztálni kezdte, csak egy belépő kolléga miatt tudott kiszabadulni a helyzetből. 

Németh Pálma szerint korábban több kolléganőjével is ez történt, de ők inkább elhagyták a hivatalt a feljelentés helyett. Ő ezt nem tehette meg, mert 3 éves gyerekét apja halála óta óvodapedagógus kezeli, idősebb lánya pedig ott dolgozott - és egyébként sem érzi hibásnak magát a kialakult helyzet miatt.

A polgármester Fidesz-tagságát a botrány kirobbanása után felfüggesztették.

A Mátészalkai Rendőrkapitányság Csengeri Rendőrőrse folytatta le illetékességből a nyomozást, amelyet 2018. február 16-án szüntettek meg. Annak ellenére, hogy tanú, orvosi látlelet és további áldozatok is alátámasztották a nő által elmondottakat. A nyolc hónapos nyomozás alatt Czibere Józsefet az ellene folyó eljárásban csak tanúként hallgatták ki. A sértett panaszt tett emiatt, aminek a főügyészség helyt adott, és elrendelte a nyomozás folytatását. Az ügy ezután a Fehérgyarmati Rendőrkapitányságon folytatódott. A férfit ezen a helyen hallgatták ki először gyanúsítottként, rabosítását követően - tette hozzá a 168 óra. 

Németh-Kiss Pálma még májusban indítványozta, hogy a rendőrség hallgasson meg tanúként több olyan személyt, akik be tudnak számolni arról, hogy a feljelentés óta a polgármester folyamatosan, minden eszközzel, hatalmával visszaélve próbálja kirúgatni őt munkahelyéről.

Az eljárás során azonban újabb bűncselekmények gyanúja merült fel. 

"A Tyukodi Közös Önkormányzati Hivatal korábbi jegyzője kihallgatása alatt azt nyilatkozta, hogy a polgármester több alkalommal arra kérte, illetve utasította őt, hogy szüntesse meg a jogviszonyát Németh-Kiss Pálmának."

 

A jegyző azonban ezeket a kéréseket visszautasította, miután állítása szerint Czibere József azzal fenyegette meg őt, hogy szintén úgy fog járni, mint a korábbi jegyző, akit szintén elbocsátott.

Németh-Kiss Pálma állítása szerint a 2017. májusi eset óta a polgármester napi szinten gyakorolta vele szemben a hivatali visszaélést, zsarolta és fenyegette őt, lelki terror alatt és félelemben tartva őt. Állítása szerint bosszúból nem hosszabbították meg lánya szerződését az óvodában, mindemellett a férfi folyamatosan azon dolgozott, hogy megkeserítse az életét. 

A rendőrség egy másik, ugyancsak júliusi határozatában is elkülönítésről is rendelkezett. Eszerint Németh-Kiss Pálma májusi nyilatkozatában közölte, hogy

egy alkalommal munkahelyén telefonon zaklatták, illetve a feljelentést követően autóval utazott haza, amikor a polgármester le akarta szorítani az útról az autójával.

Elmondása szerint

az autója gumijába szeget ütöttek, lánya autóján az ékszíjat elvágta valaki, a lakása hátsó kertjének kisajtóját kétszer szándékosan összetörték. 

Németh-Kiss Pálma ügyvédje, Helmeczy László azt mondta, el lehet különíteni ügyeket, ha nincsenek egymással összefüggésben, de ebben az esetben szerinte a hivatali visszaélések, valamint a szeméremsértés határozottan összefüggenek. Indokolatlannak tartja, hogy már két éve húzódik a nyomozás, ráadásul, mint mondta, a feljelentés óta az asszony nap mint nap atrocitásoknak van kitéve.