Újabb történelmi eredmény: szárnyal a magánegészségügy, mert az állami rohad

Újabb történelmi eredmény: szárnyal a magánegészségügy, mert az állami rohad

Kezdjük megszokni, hogy a tb-t csak úgy befizetjük, cserébe viszont nem kapunk semmit. Ezt várhajuk az Orbán-kormánytól.

Egy kisvárosnyi magyar lépett be az idén az egészségpénztárakba. A befizetések csúcsra járnak, és a felhasználásuk is megváltozott – írja a Bank360 A portál a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból vonta le a következtetést, vagyis:

Aki teheti, hátat fordít az állami egészségügynek, és keresi a magánorvosi ellátásokat.

Az idei első félévben 31 ezerrel nőtt az önsegélyező- és egészségpénztárak taglétszáma, amely most már meghaladja az 1,155 milliót.

Egyre többen temetik a magyar egészségügyet, legalábbis ez szűrhető le abból, hogy mennyi pénzt zsebeltek be az egészségpénztárak: az első féléves tagdíjbevételük 33,6 milliárd forintra ugrott, ami 25 százalékkal több a tavalyinál. A munkavállalók egyéni befizetései több mint 27, a munkáltatói befizetések csaknem 14 százalékkal nőttek 2023-hoz képest. A második félév pedig várhatóan még erősebb lesz.

25 év után először fordult elő, hogy többet költöttünk magánorvosra, mint gyógyszerre

A szolgáltatási kiadások listáját az egészségpénztárak 25 évvel ezelőtti indulása óta a gyógyszervásárlások vezették. A legtöbb pénzt a patikákban hagyták a tagok, bár fokozatosan zárkózott fel értékben a magánorvosi ellátás.

Az első félévben a pénztártagok több mint 18,43 milliárd forintot fordítottak magánorvosra, miközben gyógyszerre 18,26 milliárdot költöttek. A harmadik helyen a gyógyászati segédeszközök, például szemüvegek, hallókészülékek vásárlása áll, erre 6,7 milliárd forint ment el. A teljes egészségpénztári költés az idei első félévben 47,8 milliárd forint volt, ez a három szolgáltatás tette ki a tagok kiadásainak több mint a 90 százalékát.

Béka a fazékban: így főzött meg minket a Fidesz

Az elmúlt 14 során sikerült az Orbán-kormánynak elérnie, hogy az orvosaink, ápolóink külföldre meneküljenek, a kórházakban folyamatos a létszámhiány, az intézmények többségében minősíthetetlen állapotok uralkodnak.

Azokban a nyugat-európai országokban, ahol nem csak papíron van demokrácia, ezért már szétcincálták volna az egész kormányzatot. Mi csendben elfogadjuk a helyzetet és fizetünk. Duplán.

(Címlapkép: MTI Fotó, police.hu)