Népszavazást kezdeményez Magyarország uniós tagságáról Ujhelyi István

Népszavazást kezdeményez Magyarország uniós tagságáról Ujhelyi István

A kezdeményezéssel megerősítené hazánk EU-s tagságát.

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt Magyarország Európai Uniós tagsága iránti elkötelezettségéről?”

- ezzel a kérdéssel kezdeményez népszavazást Ujhelyi István, megerősítendő hazánk EU-tagságát. Az MSZP EP-képviselője azért kívánja ezt benyújtani a választási bizottságnak, mert szerinte „soha ilyen komoly és valódi veszély nem fenyegette még Magyarország uniós tagságát, mint most”. Hozzáfűzte,

világos és egyértelmű lett, hogy az Orbán Viktor vezette Fidesz-kormány képtelen teljes körű kompromisszumra jutni az Európai Bizottsággal, és a hazánknak járó források egy részét bizonyosan elveszítjük.

Ujhelyi azzal érvelt, „miután a jogállamisági eljárás végén a kormány bűnei miatt nyilvánvalóan megbüntetik Magyarországot, a Fidesz propagandagépezete bizonyosan teljes gőzerővel az Európai Uniót fogja hazug mód vádolni és hazug mód felelőssé tenni a családok megélhetési válságáért. Orbánt és rendszerét eddig sem az értékek, hanem kizárólag az uniós pénzek tartották az európai közösségben, vagyis, ha a pénzcsap elzáródik, nem lesz, ami az Unióban tartsa a rezsim vezetőit” - magyarázta.

Az általuk hozott hatályos szabályok szerint ráadásul a nép egyetértő szavazata nélkül, saját maguk dönthetnek erről. Mindezek miatt egyértelmű, hogy radikális lépésre van szükség: népszavazáson, de minimum egy, a jelenlegi kormány kezét megkötő törvényben meg kell erősítenünk hazánk uniós tagságát! 

- indokolta kezdeményezése szükségességét, mely kapcsán már jogászokkal is egyeztetett.

A szocialista politikus leszögezte, ha a referendumot „politikai nyomásra elkaszálják, újból és újból, másként megfogalmazva” be fogja azt nyújtani. Ezzel párhuzamosan pedig az MSZP parlamenti frakciója szintén beterjeszti majd azt a törvényjavaslatot, „amelyet a népszavazási kezdeményezés akar kikényszeríteni a magyar választók akaratának megfelelően”.