Váratlan fordulat a Fidesztől menekültügyben

Nem hiába pénzelte korábban Soros a pártvezetést.

Pajor Tibor, Újpest jobbikos önkormányzati képviselője levelet intézett Wintermantel Zsolt polgármesterhez, amiben kifejti, hogy a fideszes vezetőnek, ha valóban Újpest érdekeit tartja szem előtt, miért kell a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltjét, Hegedűs Lórántnét támogatnia.

Pajor jegyzőkönyv részletekkel támasztotta alá, hogy a migránsbetelepítést tiltó javaslatokat a Jobbik nyújtotta be először.

Az önkormányzati testületi ülések jegyzőkönyveinek tanúsága szerint 2015. szeptember 24-én a polgármester még úgy gondolta, hogy a "menekültkérdés" nem újpesti ügy és arról egyáltalán beszélni sem szabad a képviselő-testület ülésein, mert nem tartozik annak hatáskörébe.

Az újpesti jobbikos képviselő emlékeztet, hogy 2015. október 22-én az általa benyújtott indítványról, mely a következőképpen hangzott: „Újpest Önkormányzat Képviselő-testülete a kerület lakóinak védelme érdekében kinyilvánítja azon szándékát, hogy illegális gazdasági bevándorlók és bevándoroltatottak számára, a kerületben tranzitzóna, ideiglenes vagy állandó gyűjtőtábor létesítését semmilyen körülmények között nem támogatja”, Wintermantel ugyancsak nem volt hajlandó állást foglalni és a jegyzőkönyv tanulsága szerint a vita során jelezte is, hogy nem fog gombot nyomni.

Aztán valami történt. 2016. január 28-án mintha már a polgármester vált volna a migránskérdés legnagyobb szószólójává. Nézzék csak, nyoma sincs a korábbi érvelésnek, mely szerint ez „nem a képviselőtestület hatásköre”.

Wintermantel még fel is szólítja a pártokat, hogy „mindenki egyszer és mindenkorra” foglaljon állást az ügyben. Több hónap után, így születhetett meg az az eredetileg jobbikos javaslat, mely elutasította a migránsok betelepítését (Magyarországra, Újpestre), és a kötelező betelepítési kvótákat. Ehhez Pajor egy módosító indítványt is benyújtott, melynek következtében Soros Györgyöt nemkívánatos személynek nyilvánították Újpesten. A helyi Fidesz odáig azonban már nem merészkedett, hogy a milliárdos alapítványai által korábban támogatott politikusokat is nemkívánatos személynek nyilvánítsa. Nem csoda, hisz akkor maga a miniszterelnök sem kampányolna ott.

Az eset gyönyörűen példázza, hogy a Fidesz milyen kettős politikáját folytat hatalma megtartása érdekében. Eleinte elbagatelizálták a migránskérdést, sőt egész iparágat építettek arra, hogy gazdag bevándorlókat telepítsenek az országba, majd most, hogy politikai érdekeik úgy kívánják, magukat az ország megmentőiként feltüntetve, az ellenzékre pedig a "kerítésbontók" címkét ragasztva próbálják hamis tényekkel megvezetni az ország lakosságát, és miközben a kormánypárt helyi szervezetei nem hajlandóak kiállni a Soros által pénzelt emberek kitiltása mellett, Németh Szilárd a nemzet biztonságát kockáztatja azzal, hogy Szél Bernadettet "Soros-bérencnek" titulálva ellehetetleníti a Nemzetbiztonsági Bizottság üléseit.