Ukrajna döntött: Európa nem kaphat többé orosz földgázt

Ukrajna döntött: Európa nem kaphat többé orosz földgázt

Jövő év elejétől jó eséllyel már csak a Török Áramlaton érkezhet orosz gáz Magyarországra is.

Több régiós országhoz hasonlóan Magyarország is megsínyli Kijev döntését, melynek értelmében Európa nem kaphat orosz földgázt országukon keresztül. Az Index azt írja, az ukrán energiaügyi miniszter a múlt hét folyamán már harmadjára rögzítette, hogy országa a jövő év végét követően nem hajlandó orosz földgázt szállítani a kontinentális Európa irányába.

„Minden feltétel adott, hogy Európa orosz gáz nélkül boldoguljon, ezért már biztos: Ukrajna nem tárgyal Moszkvával a jövő év végén lejáró orosz–ukrán gáztranzitszerződés megújításáról” – tette egyértelművé a napokban German Galuscsenko ukrán energiaügyi miniszter. Ennek nyomán pedig

világossá vált, hogy az ukrán vezetés hajlandó lemondani a tranzitdíjbevételeiről.

Ukrajna döntése a magyar mellett a szlovák, cseh és osztrák piacot is nehéz helyzetbe hozza, mivel jelenleg naponta 42 millió köbméter földgáz érkezik a háború sújtotta országot érintő útvonalakon.

Hazánk a 4,5 milliárd köbmétert kitevő orosz gázbeszerzését főként a Török Áramlaton keresztül lehet majd csak leszállítani a későbbiekben. Ezáltal annak jelentősége kritikus infrastruktúraként várhatóan még jobban felértékelődik majd.

Az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője, Pletser Tamás az Indexnek arról beszélt, a piac már egyértelműen arra készül, hogy 2024 után nem lesz orosz–ukrán hosszú távú gázszállítási szerződés. A szakértő ugyanakkor azt feltételezi, hogy mind az ukránoknak, mind az oroszoknak érdeke, hogy valahogyan megállapodjanak a felek, amennyiben az ellenséges viszony ellenére maradt még köztük érintkezési pont.

Mindenesetre a lap szerint az új felállás az energiaügyben azt is eredményezi, hogy egy újabb területen lett kitettsége Kelet-Európának Törökország felé.

(Címlapkép: Unsplash)