A magyargyűlölő ukrán soviniszták saját kezükbe vennék Kárpátalja "védelmét"

Az elszakított országrészben már magyar gerilla-alakulatok működnek. Bizony.

A KSZ Facebook-oldalán múlt pénteken közzétett, a zakarpattya.net.ua kárpátaljai hírportál által hétfőn átvett felhívásban a kelet-ukrajnai harcokban részt vevő paramilitáris szervezet vezetése összefogásra szólítja fel a nacionalistákat "az ukrán Kárpátalja megvédése érdekében", mert szerintük a régióban felerősödött

az "orosz- és magyarbarát, valamint egyéb szeparatista erők" államellenes provokatív tevékenysége.

Jó látni, hogy kattant északkeleti szomszédaink ilyen all incusive módon írják körül a szeparatisták körét, kár, hogy nem fejtették ki, hogy "egyéb" címszó alatt netán a bantu néger, vagy a szingaléz martalócoktól kell-e még rettegnie a kárpátaljai ukránságnak, de a helyzet abszurditásértékéből ez sajnos mit sem von le.

"Az ukránellenes erők, az ukrán állam meggyengülésére játszva, a saját érdekükben használják ki a Moszkva ellen vívott (kelet-ukrajnai) háborút"

- olvasható a felhívásban. A KSZ szerint ezek a titokzatos erők a krími forgatókönyvet valósítanák meg Kárpátaljával újabb "etnikai ukrán területeket" (:D) szakítsanak el tőlük.

"Sajnálattal kell megállapítanunk, hogy Kárpátalján nem elegendő a rendvédelmi szervek szeparatizmus elleni fellépése ahhoz, hogy biztosítható legyen a jövőben az állam területi egysége régiónkban"

- állapítja meg vészjósló módon a félkatonai szervezet vezetése, akiknek valószínűleg elegük van a 93-as gépesített lövész dandár kötelékében vívott valódi harcokból, és a keleti front megpróbáltatásai helyett

inkább a teljesen biztonságos nyugati tartományban fitogtatnák az erejüket olyan ruszin és magyar családokkal szemben, akik a dombasszi felkelőkkel ellentétben nem lőnek vissza...

Valószínűleg ezért hangoztatnak most olyan nonszensz hülyeségeket, hogy ők "az egyetlen remény" a külföldi titkosszolgálatok destruktív tevékenységével szemben, meg hasonlók.

A 2015 áprilisában a Jobbik és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom kárpátaljai szimpatizánsainak likvidálásával fenyegetőző, és a 2016 márciusában szervezett ungvári fáklyás felvonulásán "Késhegyre a magyarokkal!" rigmust óbégató Karpatszka Szics egyébként saját kiképzőtábort működtet Kárpátalján.

Fegyveres ukrán szervezet fenyegette meg a Jobbikot és a HVIM-et

Erőszak alkalmazásával történő megsemmisítéssel fenyegeti a kelet-ukrajnai harcokban részt vevő Karpatszka Szics (KSZ) nevű kárpátaljai nacionalista fegyveres szervezet a szerinte ellenséges magyar szervezetek és pártok Ukrajna területén működő aktivistáit, akik tevékenységükkel aláássák az ukrán állam tekintélyét. A nyilatkozat név szerint a Jobbikot és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat (HVIM) említi.

Idén júniusban a szervezet egy Munkács környéki táborban az ifjúsági és sportminisztérium, valamint a Kárpátalja megyei ifjúsági és sportfőosztály védnöksége mellett pedagógusok, ifjúsági szakemberek és a kelet-ukrajnai terrorellenes művelet (ATO) veteránjai számára szervezett kétnapos katonai kiképzést, amelyen oktatóként részt vett Jevhen Karasz, a kijevi székhelyű C14 (Szics) (az ukrán szics szó második és harmadik betűje a 14-re hasonlít) szélsőjobboldali szervezet egyik vezetője.

Bejegyzésében a nacionalista vezető azt írta, "a messzi Nyugaton" a Tarasz Deak vezette Karpatszka Szics az államiság utolsó támasza.

Hozzátette:

"az ellenség – a magyar soviniszták – pénzzel szórják tele az ukrán földet, árulókat toboroznak, hídfőállást készítenek".

Az ukrán szélsőségesek szentül meg vannak győződve róla, hogy

Kárpátalján már földalatti fegyveres magyar egységek működnek, amelyek évente kétszer a magyar hadsereggel gyakorlatoznak együtt.

Karasz szerint az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat (SZBU), bár a probléma létezését elismeri, tehetetlen, pláne, hogy Kárpátalján sok az ukrán-magyar kettős állampolgár, ami nyilván szintén nincs ínyére a sovinisztáknak.