Bencze János a mezőgazdaságról: "Lassan Magyarországnak saját sivataga lesz"

Bencze János a mezőgazdaságról: "Lassan Magyarországnak saját sivataga lesz"

A jobbikos agrárpolitikus szerint az oligarchákat támogató kormánynak nagyobb biznisz behozni az ukrán gabonát és extraprofittal eladni, mint a magyar gazdákat segíteni.

Az elmúlt 33 év elrontott vidék- és agrárpolitikájának helyrehozásához politikai akarat kell

- szögezte le az Alfahír stúdiójában Bencze János országgyűlési képviselő, akit a magyar mezőgazdaság aktuális helyzetéről kérdeztünk. A Jobbik-Konzervatívok agrárpolitikusa szerint a hazai gazdákat két fő csoportba lehet sorolni: egyrészt a "vörös" és "narancsos" oldalról érkező óriás-, illetve nagybirtokosok, másrészt a klasszikus, családi gazdálkodók rétegére, ideértve a kis gazdálkodó társaságok körét is. Előbbiek jelentős tőkével és pályázati forrással rendelkeznek, utóbbiak viszont saját erőből művelik földjeiket - festette le a képet.

A magyar agráriumot sújtó 2021-es történelmi aszály kapcsán elmondta, hogy a mostani öntözési rendszer alkalmazásával fennáll például a termőföld szikesedésének a veszélye. Mint fogalmazott: "a tavalyi év megmutatta, hogy komoly infrastruktúra nélkül ez katasztrófát fog hozni."

A Homokhátságon "lassan Magyarországnak saját sivataga lesz"

- mutatott rá Bencze János, aki szerint a kormány által hangoztatott ingyenes öntözés realitása az időjárási viszonyoktól függ majd.

Az ukrán gabona kérdéskörében a jobbikos szakpolitikus jelezte, szó sincs arról, hogy ebben Ukrajnát támadnák, de az új, Kelet-Közép-Európán keresztül létrehozott humanitárius folyosón "valahogy" Magyarországon elakadt az import gabona szállítmányozása. Így ahelyett, hogy egyenesen Afrikába jutott volna el, nálunk is hónapokig eladásra került ebből az ukrajnai gabonából, ezáltal nehéz helyzetbe hozva a szigorúbb EU-s előírásokat betartó magyar gazdákat - világított rá.

Bencze meglátása szerint az oligarchákat támogató kormánynak

nagyobb biznisz behozni az ukrán gabonát és extraprofittal eladni, mint a magyar gazdákat segíteni.

A témakört felölelő teljes beszélgetést alább megtekintheti:

Mint megírtuk, az Alfahír pénteken megkereste Magyar Gabonaszövetséget, melynek vezetője, Pótsa Zsófia kijelentette, a szövetség elutasítja az ukrán gabonaimport tilalmát; és úgy látják, a piaci folyamatokba történő közvetlen kormányzati beavatkozás sérti a takarmánygyártók és ipari feldolgozók érdekeit, ennek pedig végső soron a fogyasztók látják majd a kárát.

Címlapkép: Bencze János (Alfahír)