Az Emmi elismerte, hogy hibásan dolgozták ki a gyermekek otthongondozási díjának pontrendszerét

Az Emmi elismerte, hogy hibásan dolgozták ki a gyermekek otthongondozási díjának pontrendszerét

Mégsem „politikai hisztériakeltés” volt az ellenzéki kritika.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kénytelen volt elismerni, hogy korábbi vagdalkozásaival ellentétben, miszerint az ellenzéki kritikák a gyermekek otthongondozási díjának pontrendszerével kapcsolatban csupán a „politikai hisztériakeltést” szolgálják, valóban hibákat vétettek annak kidolgozása során.

A tegnapi napon az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) és az Emmi lezárta a gyermekek otthongondozási díjáról (gyod) szóló egyeztetéseket. Ennek eredményeképp

„mind az Emmi, mind az AOSZ elismerte, hogy az autizmus szempontokat nem vette a kormányzat kellő mértékben figyelembe a gyod megállapításakor alkalmazott szempontrendszerben”

– áll a LMP közleményében.

Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője már a gyod bevezetésénél felhívta a minisztérium figyelmét, hogy a pontrendszer nem veszi figyelembe az autista gyermekek egyéni életkörülményeit. Miután az Emmi nem volt hajlandó kiadni a képviselő számára a háttértanulmányokat, sőt azokat 10 évre titkosította, Ungár pert indított értük, valamint az ombudsmanhoz fordult, aki felvetéseit indokoltnak találta és vizsgálatot indított az ügyben.

A politikus sikerként könyveli el, hogy mára legalább a kormányzat beismerte a problémát, azonban hozzátette, hogy az Emmi a pártpolitika által vezérelt semmitevésével fél évet már eltékozolt, ezzel is bizonytalanságot okozva rengeteg családban.

Az Emmi tájékoztatása szerint a kormány jelenleg is tárgyalja a pontrendszer módosítását, de az LMP azt is várja a minisztériumtól, hogy elismerje, további súlyos problémákkal kell szembenézniük az autista gyermeket nevelő családoknak.

Ungár felhívta rá a figyelmet, hogy a fejlesztések rengeteg pénzt emésztenek fel, a lakóotthonokban súlyos férőhelyhiány tapasztalható és a küzdelmes beiskoláztatással sem ártana végre kezdeni valamit.

„Magyarország számára kitörési pont lehetne a szociális ágazat"

Engedjük-e megszületni a genetikai rendellenességgel rendelkező magzatot? Hogyan viszonyul a magyar társadalom a fogyatékkal élőkhöz? Lehet-e versenyképes a szociális ágazat? Miben járhatna élen Magyarország világviszonylatban? Ungár Péterrel, az LMP politikusával kerestük a válaszokat. Honnan jött a szociális témák iránti érzékenysége vagy csak ezt a feladatot osztotta Önre a párt?