Kitört (már) a III. világháború? Hol koszorúzzon Bayer Zsolt? - interjú Ungváry Krisztiánnal

Kitört (már) a III. világháború? Hol koszorúzzon Bayer Zsolt? - interjú Ungváry Krisztiánnal

Ungváry Krisztián történész volt az Alfahír vendége csütörtök délelőtt, és az élőben sugárzott beszélgetésben több témát is érintettünk.

Íme egy kis ízelítő:

  • Kitört már a III. világháború? Végül is, 1939 szeptemberében sem voltak ezzel tisztában az európai polgárok. Ungváry Krisztián szerint nincs iszonyatos távolságban a globális háború, tekintettel, hogy belebegtették az atomfegyverek használatát. Lehetséges, hogy lehet lokalizálni az orosz-ukrán háborút, de nem biztos. 
  • Tagadhatatlan felelőssége van az Európai Uniónak abban, hogy 2014-től eljutott ez a folyamat a 2022-es orosz agresszióig. Ugyanakkor az Unió impotensége mögött megtaláljuk az orosz titkosszolgálatot is. Vlagyimir Putyin, és a szovjet korszak külpolitikája gyenge Európát akar. Az orosz elnök ezért remélte, hogy mindent megengedhet magának. Ungváry Krisztián szerint Putyinnak sokk volt február 24., nem erre az európai válaszra számított.
  • Az orosz energiaszállítások jelentősége le fog csökkenni, mindegy, mekkora ára van, mert ennek a függőségnek a politikai kockázata az atomháború. 
  • Lehet kínai vazallus Oroszországból? (Kiderül.)
  • Arcvesztés nélkül ebből a konfliktusból nem tud kiszállni sem az EU, sem pedig Oroszország. Az EU sem mondhatja, hogy rosszak a szankciók, Putyin sem ismerheti el, hogy agresszor volt, és kivonul Ukrajnából. "Ez a háború megnyerhetetlen" - fogalmazott, hozzátéve: Oroszország képes katasztrófát csinálni, meg tud gyilkolni több százezer ember, de nem tud győzni, nem tudja elérni a célját.
  • Nem lehet összehasonlítani Nagy Imrét és Volodimir Zelenszkijt. 
  • Milyen megbízást és pénzt kap Nógrádi György? 
  • Rengeteg zsarolható ember van Magyarországon - szögezte le. Ennek egyik oka, hogy nem kezdtünk semmit a pártállami múlttal, a másik, hogy politikai nyomásra a magyar szolgálatok nem tudnak fellépni az orosz ügynökökkel. A párt és az állam egybefonódott. 
  • A Fidesznek és a Magyar Szocialista Pártnak a közös szégyene, hogy a szőnyeg alá söpörjék a pártállami múlttal való szembenézést - magyarázta.
  • Ha Magyarország Nyugat-Európa lenne, hozzányúlnánk a Szabadság téri szovjet emlékműhöz. "Logikus az volna, ha Bayer Zsolt és társai október 23-án koszorúznának a szovjet hősi emlékműnél, és az orosz síroknál, hiszen ezek az emberek és a mögötte álló politikai ideológia közelebb áll hozzájuk, mint az, amiért a pesti srácok harcoltak" - szögezte le Ungváry Krisztián történész.