Világító reklámokat küldenének az űrbe

Nem tűnik túl jó ötletnek.

Vladilen Sitnikov és cége, az orosz StarRocket startup azzal az ötlettel állt elő, hogy alacsony Föld körüli pályára állított műholdakkal a sötétedés után hirdetéseket jeleníthetnének meg a nagyvárosok égboltján. A technológia neve Orbital Display, több műhold 430 kilométeres távolságra a Földtől, előre beállított mintába rendeződve verné vissza a napfényt, így logókat és hirdetéseket is az égre tudnának vinni vagy akár kormányüzeneteket is közvetíthetnek vészhelyzetek esetén.

Ezt annyira komolyan gondolják, hogy idén nyárra már tesztfellövést terveznek, 2021-től indulna be teljesen a projekt, de meglehetősen sok pénzt kellene összekalapozniuk hozzá, plusz elég sok aggály felmerült az ötlettel kapcsolatban.

Mit mondanak a tudósok?

A csillagászok nem támogatják Sitnikov tervét, szerintük a nagyvárosok ege már így is túlságosan fényszennyezett, az ilyen marketingfogásokkal pedig a mostaninál is sokkal rosszabbá válna a helyzet. Azt is hozzátették, hogy a papíron elképzelt technológia a valóságban nem biztos, hogy ennyire egyértelműen működne, mert nem lehetne mindig láthatóvá tenni a műholdakat.

Azt is érvként hozták az Orbital Display ellen, hogy több mint húszezer tárgy kering Föld körüli pályán, ezért egyre nehezebbek a tudományos kutatások, nem tenne jót, ha kereskedelmi céllal újabb műholdakat küldenénk fel – amiket szerintük nem biztos, hogy mindig a megfelelő formációban lehetne tartani.

Sitnikov szerint a fényszennyezéstől nem kell tartani, mert a műholdak körülbelül hat percig kaphatnak annyi fényt a Naptól, hogy azokat a Földön is láthassuk.

Azért lőttek fel egy műholdat, hogy kamu meteorzáport idézzen elő

Sikeresen felbocsátották pénteken azt a japán műholdat, amely a világon elsőként hoz létre mesterséges meteorzáport szórakoztató célú égi látványosságként.A tokiói székhelyű ALE Co. startup 60 centiméter széles, 80 centiméter magas és csaknem 65 kilogrammos műholdját a délnyugat-japán Kagosima prefektúrabeli Ucsinoura űrközpontból az Epsilon-4 japán fejlesztésű rakétával lőtték fel 500 kilométeres magasságba.

(Astronomy / 444)