Von der Leyen: nem vehetik el a nyelvünket

Von der Leyen: nem vehetik el a nyelvünket

Ursula von der Leyent többen is idegenellenesnek nevezték, miután bejelentette, hogy biztosi portfóliót hoz létre "az európai életmód" védelmében. A leendő bizottsági elnök erre először úgy reagált, hogy Twitteren posztolta a Lisszaboni szerződés egy passzusát, ami az európai értékekről szól: emberi méltóság tisztelete, szabadság, egyenlőség, demokrácia, emberi jogok.

Von der Leyen viszont nem úszta meg ennyivel, például a populista Nemzeti Tömörülés vezetője, Marine Le Pen az idegenellenesek győzelmének állította be Leyen tervét, ezért az új európai vezető véleménycikkben reagált, ami több lapban is megjelent.

Leyen szerint azokban az időkben, amikor kívülről idegen hatalmak próbálnak beavatkozni a választásainkba, belülről nacionalista szlogeneket használó populisták destabilizálnák az EU-t, nem engedhetjük, hogy ezek az erők elrabolják annak meghatározását, hogy mit jelent az európai életmód. Leyen szerint a populisták pont a fentebb sorolt alapok ellentétét akarják jelentésként beletuszkokolni ebbe a fogalomba.

(444/Politico)