A nap, amikor sötétségbe borult az Egyesült Államok

Szinte népvándorlás kezdődött vasárnap, ugyanis előre pontosan megjelölték azokat a helyeket, ahol látszott, illetve a legjobban látszott a napfogyatkozás. Az Egyesült Államokat átlósan átszelve, a nyugati Oregon államtól a keleti parti Dél-Karolináig 14 szövetségi államon keresztül húzódott az a sáv, ahol szabad szemmel, pontosabban speciális szemüveggel látni lehetett a jelenséget.

Sajtójelentések szerint mintegy 200 millió amerikai követte figyelemmel a természeti jelenséget. Kilencvenkilenc év óta ez volt az első teljes napfogyatkozás az Egyesült Államokban. Az érintett szövetségi államok két-három percen keresztül - amíg a Hold teljesen elfedte a Napot - teljes sötétségbe borultak.

A napfogyatkozással érintett államokban az árak megsokszorozódtak és ünnepségeket, partikat szerveztek, de délen is kivetítőkön nézték a teljes napfogyatkozást. 

Donald Trump feleségével, Melania-val  a Fehér Ház teraszáról nézte meg, ahogy sötétségbe borul az ország.

A napfogyatkozás helyi idő szerint későn délután "lépett ki" az Egyesült Államok területéről, Dél-Karolinánál. A dél-karolinai atomerőműnél ünnepséggel várták a napfogyatkozás-nézőket, ingyen hotdogokat és fagylaltot szolgáltak fel nekik. Közben pedig olyan dalok csendültek fel, mint a Blue Moon vagy a Here Comes the Sun.

[video:https://youtu.be/D4Ta5w8iqzs]