A Pentagon további amerikai csapatokat küldhet Európába az orosz-ukrán háború miatt

A Pentagon további amerikai csapatokat küldhet Európába az orosz-ukrán háború miatt

Az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) további állandó amerikai csapatokat küldhet Európába az Ukrajna elleni orosz támadás miatt - jelentette a The Washington Times csütörtökön, amit az MTI szemlézett.0

Az jobboldali-konzervatív napilap értesülései szerint Tod Daniel Wolters tábornok, az amerikai hadsereg európai főparancsnoka, aki egyben az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) legfőbb európai katonai főparancsnoka (SACEUR) is, a héten arról tájékoztatta az amerikai kongresszus törvényhozóit:

elképzelhető, hogy az Egyesült Államoknak ismét több katonát kell majd állomásoztatnia az európai támaszpontokon az orosz-ukrán háború befejezését követően is.

"Mindig vegyes, összetett elvárásokat támasztanak az állandó és az ideiglenesen állomásozó katonai erőkkel szemben. Mindkettő mellett szólnak érvek és ellenérvek" - mondta Wolters tábornok egy keddi meghallgatáson a szenátusi fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának ülésén.

"Az a gyanúm, hogy továbbra is több (állandó) katonai erőre lesz szükségünk" - tette hozzá a főparancsnok.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter nyitott az Európában létesített amerikai katonai támaszpontok állandó létszámának további növelésére vonatkozó javaslatra - erősítette meg John Kirby, a Pentagon szóvivője egy sajtótájékoztatón.

"Biztosra vehetik, hogy a védelmi minisztérium felsővezetése mérlegeli európai katonai jelenlétünk megerősítését"

- fejtette ki Kirby.

"Az (európai) biztonsági környezet megváltozott. Akárhogy is végződik ez a háború - és még nem tudjuk, mikor és hogyan fog véget érni -, azzal a feltételezéssel élünk, hogy Európa sem lesz már ugyanaz, mint volt" - fogalmazott a szóvivő.

Az Egyesült Államok természetesen egyeztet európai szövetségeseivel, ha további állandó telepítésű katonai csapatokat kíván küldeni és állomásoztatni Európában, mondták el az amerikai védelmi minisztérium tisztségviselői.

"Akármilyen döntést is hozunk, az mindenképpen a szövetségeseink és a partnereink egyetértésével történik" - tette hozzá a Pentagon szóvivője.