Nem engedik be az ellenzéki sajtót a kormány és az alt-right fejeseinek parádéjára

Helyhiány vagy csak megtehetik?

Szerdán és csütörtökön kerül megrendezésre az „Európa jövője” konferencia, amit abból az apropóból tartanak, hogy Magyarország tölti be a Visegrádi Négyek (V4) soros elnökségét 2017. július 1. és 2018. június 30. között.

A szervezők között szerepel a Schmidt Mária vezette Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Habony Árpád érdekeltségébe tartozó Századvég Alapítvány. Azaz kivétel nélkül közpénzből működő intézményekről van szó. 

Úgy tűnik azonban, hogy a kormány nem egy nemzetközi rendezvényt szeretett volna összehozni, hanem egy NER-zsúrt, ugyanis mint kiderült, vagy a sokszor átadott NER-szimbólum, a Várkert Bazár nem alkalmas egy ilyen rendezvény lebonyolítására vagy egyszerűen a hatalomtól bódulatba esett elit fogta magát és egy tollvonással keresztülhúzta az ellenzéki sajtó képviselőinek regisztrációs névsorát. 

Ha tippelnem kellene, akkor a második opció lesz a nyerő és a fideszesek nem nézik jó szemmel az ellenzéki média részvételét az eseményen, ugyanis a konferencia honlapján az alábbi sorok szerepelnek a helyszínre vonatkozóan:

„A Várkert Bazárban található, akár 500 fő befogadására is alkalmas multifunkciós rendezvényterem tökéletes helyszíne a nemzetközi viszonylatban is kimagasló konferencia lebonyolításának.” 

Ennek ellenére szerkesztőségünk több tagjának regisztrációját sajnálkozva az alábbi magyarázattal utasították vissza:

„a helyszín kapacitásának korlátai miatt nem áll módunkban biztosítani részvételét a rendezvényen.”

Nemcsak mi jártunk így, hanem többek között a Guardian, az Index, a HVG, a HírTV és a Zoom.hu is, miközben információink szerint a kormányközeli médiumok munkatársai külön meghívót is kaptak az eseményre.

Arra még nem jöttem rá mitől is tartanak a rendezvény szervezői. Hiszen mint kiderült live közvetítést tartanak az előadásokról, tehát az ott elhangzottakat nem hallgatják el a nyilvánosság elől. Talán a kérdések elől menekülnek. A rendezvényen ugyanis több miniszter és magas rangú vezető képviselteti magát, akikről már kiderült, hogy nem a válaszadás nagymesterei. De lehet nem is kell ilyen mély gondolatokba bocsátkozni, és egyszerűen annyi az indok, hogy megtehetik, ebben az esetben viszont a nyílt sajtóregisztráció tűnik teljesen értelmetlennek. 

Nem lesz viszont közvetítés a két nagyágyúról, az alt-right ikonikus figuráinak számító Steve Bannon és Milo Yiannopoulos előadásairól.

Mindketten az alt-right mozgalom bölcsőjének számító Breitbartnál kezdték pályafutásukat, Bannon, mint főszerkesztő, Yiannopoulos pedig szerkesztő pozícióban, majd Trump diadalával az élvonalba kerültek. Bannon az elnökkel tartott a Fehér Házba is főtanácsadóként, ahonnan hamar kitúrták, de elveit fel nem adva tovább küzdött, egészen addig, míg ki nem tálalt egy Trumpról szóló botránykönyvben. Azóta kegyvesztettként főként európai szélsőjobbos pártok által rendezett konferenciák vendégeként tűnik fel. Most éppen Budapesten az Európai Uniótól egyre távolodó Fidesz látja vendégül. 

Aztán ott van Yiannopoulos, akinek személye nem is lehetne megosztóbb. Olyannyira az, hogy bár a választások előtt került volna sor látogatására, már érkezésének a híre is annyira kiverte a biztosítékot konzervatív körökben, hogy inkább elhalasztották az eseményt. 

Mégis meghívta a kormány a pedofíliát védelmező, apácaruhában pózoló Milo-t

Milo a Day for Freedom nevű londoni radikális jobboldali rendezvényen jelentette be, hogy "a hónap végére az Orbán-kormány meghívására Budapestre utazom előadást tartani."A 444 kérdésére megerősítette, hogy egy "nyilvános rendezvényen" fog felszólalni. Milo szerint sokan "modellként tekintenek Magyarországra", mert szembeszegül az "Európai Unió néhány parancsának."

A magát "konzervatívnak" tartó, pedofíliát relativizáló homoszexuális blogger olyan kijelentésekkel botránkoztatott, mint

"Hány fekete faszt kell még leszopnom ahhoz, hogy ne nevezzenek neonácinak?" 

vagy épp karácsonyi köszöntésként apácaruhát magára photoshoppolva a „két dolog miatt térdelek le” obszcén megjegyzést tette közzé Facebookon. 

Ő is az amerikai politika kegyvesztettjeként turnézik világszerte. 

Sokan vélik úgy, hogy ugyan az alt-right amerikai sajátosságként indult, annak magyar változatát a Fidesz is beépítette kampányába és a totális káoszra, gyűlöletre, elitellenességre és kettős beszédre alapuló politikával sikerült ismét hatalomra kerülnie. Lehet van benne valami és nem akarják megzavarni a mesterek nyugalmát esetleges ellenzéki kérdésekkel.