Elmarad a pozsonyi V4-csúcs! A cseheknek és a lengyeleknek is elegük lett az oroszbarát magyar kormányzati propagandából

Elmarad a pozsonyi V4-csúcs! A cseheknek és a lengyeleknek is elegük lett az oroszbarát magyar kormányzati propagandából

A csehek bojkottálták a V4-es házelnökök közelgő pozsonyi találkozóját a magyarok oroszbarát politikája miatt

- írja a 444.hu, a Denník N a Seznam Zprávy-ra hivatkozva.

Az Euronews szintén a cseh Seznam Zprávy cikke alapján azt írja, hogy

a cseh parlament képviselőházának és szenátusának vezetői megtagadták, hogy a visegrádi négyek (V4-ek) találkozóján tárgyaljanak magyar kollégáikkal, és a jövő pénteki pozsonyi találkozót a rendező szlovákok végül lefújták a Magyarországgal folytatott tárgyalások bojkottja miatt.

A lap úgy tudja, a találkozót elutasította Markéta Pekarová Adamová, a cseh képviselőház elnöke és Miloš Vystrčil, a cseh szenátus elnöke is. Mindkettőjüket a magyar kormány orosz agresszióhoz való hozzáállása zavarja, valamint a „nem kollegiális” magyar energiapolitika.

Vystrčil szerint a magyar energiapolitika nem teszi lehetővé, hogy az EU-nak egységes álláspontja legyen a kérdésben és jelezni kell, hogy ezzel nem értenek egyet.

Mindig a magyarok azok, akik utolsónak egyeznek bele a szankciós csomagokba, engedményeket kérnek és azzal fenyegetnek, hogy nem támogatják a további szankciókat. Ráadásul képesek a háború témájával visszaélni a belpolitikában az EU ellen. Az oroszok trójai falovai, és én fontosnak tartom, hogy jelezzük nekik, ez elfogadhatatlan

- nyilatkozta Pekarová Adamová cseh képviselőházi vezető.

Adamová külpolitikai tanácsadója azt mondta, hogy kedden a szlovák fél előzetesen arról tájékoztatta őket, hogy a V4-ek parlamenti elnökeinek találkozójára nem a tervezett időpontban kerül sor.

A Seznam Zprávy információi szerint a lengyel parlament alsóháza,

a szejm vezetői sem vettek volna részt a találkozón, mert „míg Lengyelország Csehországgal karöltve a háború elejétől kezdve segített Ukrajnának, addig Magyarország a kezdetektől fogva engedékenyebb volt a Kreml agressziójával szemben”.

Pekarová Adamová szerint egyébként van értelme a Visegrádi Együttműködésnek, de azt mondta, a V4 „jelen helyzetében szerinte halott” formátum.

Arról egyelőre nem tudni, hogy a találkozót mikor máskor szervezik meg.