A választás előtt minden beruházást átadnak, még azt is, ahol el sem kezdődött az építkezés

A választás előtt minden beruházást átadnak, még azt is, ahol el sem kezdődött az építkezés

Nem mondhatnánk, hogy az I. kerület azon fővárosi városrészek közé tartozna, amely rosszul szerepelne a statisztikai adatok terén országosan. Azonban itt sincs minden rendben, nemrégiben ugyanis a kormány egy olyan rendeletet dolgozott ki, amely alapján az állami bérházakat vissza tudná venni a kormányzat. Ezzel az intézkedéssel pedig a kifejezetten a világörökségi területen fekvő, illetve a műemléki épületekben lévő bérlakásokból tehetnék ki a bérlőket, vagyis többek közt a Budai Vár és az Andrássy út patinás épületeire utazik a kormányzat.

A Batthyányi Téren tartott szerda délutáni standolás alkalmával el is értük az ellenzéki polgármester-jelöltet. V. Naszályi Mártát, aki szerint az előkészített tervezet esetleges célja az lehet, hogy a kormány szeretné bekebelezni az értékes és drága ingatlanokat.

„Azzal kezdődött ez a folyamat, hogy 2011-ben világörökségi területté nyilvánították az egész I. kerületet aztán a kisajátítási törvényt úgy módosították, hogy az Országgyűlés Hivatala nagyon könnyen ráteheti ezekre az ingatlanokra a kezét. Majd utána úgy döntöttek, hogy a kiemelt kormányberuházásoknál nem kell vizsgálni a közhasznúságot.”

A polgármester-jelölt emlékeztetett, hogy 2017-ben az összes ingatlanra előjegyezték az elővásárlási jogot. A bérház-einstand keretein belül az állami tulajdonú műemlék épületekben elérhetővé tennék azt, hogy a bérlakásokat fel lehessen mondani 6 hónapos időtartammal.

Ezen felül más problémákkal is meg kell küzdenie majd az új vezetésnek. V. Naszály Márta a legsürgetőbb teendők közé sorolta a kerületben, hogy biztosítani kell az átláthatóságot, vagyis nyilvánossá tennék a korábbi önkormányzati szerződéseket.

„Honlapot üzemeltetnénk arra az esetre, hogy átláthatóbb legyen az emberek számára az önkormányzat működése”

– szögezte le.

Másrészt felülvizsgálnák az önkormányzati bérlakások és üzlethelyiségek rendszerét és kidolgoznának egy új vagyongazdálkodási koncepciót, majd ehhez kapcsolódva tudnának áttekinthetően gazdálkodni az önkormányzati vagyonnal. 

A 3. egyéni választókerületben induló Varga Dániel szerint mihamarabbi változást kéne eszközölni a kerület közlekedésében is, mivelhogy a Budai Várba érkező turistabuszok tömeges növekedésével jóval nehezebb közlekedni a kerületben.

Újra kell gondolni a kerület parkolási rendszerét. Éppen ezért szeretnénk felülvizsgálni az önkényesen kijelölt intézményekhez kapcsolódó parkolók helyzetét

– tette hozzá Varga Dániel.

A tömegközlekedés is fejlesztésre szorulna az ellenzéki jelölt szerint. Hozzátéve, hogy a Várhegy oldalán csak a 16-os busz és a 39-es busz közlekedik, és azok sem teljes mértékben érintik a Vár oldalát, ezzel rengeteg kellemetlenséget okozva például az idősebb lakosoknak.

„Ezért vetettük fel a 216-os busz ötletét, amely a Deák tér és a Széll Kálmán tér között közlekedne és az egész vároldalt érintené.”

A Batthyány téri standoláson a Jobbik alelnöke, Bana Tibor is részt vett, aki szerint az az oka annak, hogy országosan eldurvult az önkormányzati kampány, hogy a kormánypárti jelöltek minden eszközt, fenyegetést és zsarolást bevetnek az ellenzéki jelöltekkel szemben.

Bana megjegyezte, hogy a héten a Baranya megyei Gerdén járt, ahol a helyieket a Fidesz által támogatott, független polgármester azzal fenyegette meg, hogyha nem őt választják meg, akkor nem lesz pénz fejlesztésekre.

„Azonban ez nemcsak helyi egyedi példa, mert országosan is ezzel zsarolják a választókat

– emelte ki a Jobbik alelnöke.

A jobbikos politikus hozzátette, hogy számtalan ellenpélda van arra, hogy ellenzéki vezetés mellett is rengeteg fejlesztés valósult meg,

míg eközben Pécsett, a fideszes vezetés ellenére is eladósodott a város.

Másik "stratégia" a kormány részéről az, hogy mindent átadnak, még akkor is, ha az adott beruházás még szinte el sem indult.

„Én ezt rendkívül álságosnak tartom, hiszen a valóság ennél jóval árnyaltabb és jóval szomorúbb.”

A Jobbik alelnöke azonban leszögezte, örömtelinek tartja, hogy rengeteg helyen kiváló képességű jobbikhoz köthető, illetve összellenzéki polgármester-jelöltek vannak, akik alkalmasak lesznek arra, hogy forrásokat szerezzenek a településeknek.

Bana Tibor, aki egyébként az Európai Ügyek Bizottságának alelnöke is elmondta, hogy az Európai Unió részéről most van egy bizonyos szándék arra hogy a 2021 és 2027 között időszakban a források egy része a kormányt megkerülve, közvetlenül a településeknek és a régióknak jutna.