Vád alá helyezték egy farncia ISIS-vezető családtagjait

A 41 éves Anne Clain, a francia rendőrség által keresett Fabien Clain nővére ellen terrorcselekménnyel kapcsolatos bűnszövetkezetben való részvétel a gyanú. Második férjét, a tunéziai állampolgárságú Mohammed Amrit már csütörtökön vád alá helyezték ugyanezen gyanú miatt.

A házaspárt és négy gyermeküket szerdán adta át Törökország a francia hatóságoknak. A négy gyerek elhelyezéséről az állam gondoskodik - jelezték rendőrségi források.

A hatóságok feltételezése szerint a család 2015 augusztusában azért indult el Szíriába, hogy csatlakozzon az iszlamista harcokhoz. A családot a török hatóságok vették őrizetbe júliusban a török-szíriai határon. 

Fabien Clain hangja hallható azon a felvételen, amelyen az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet - franciául - vállalta a 129 halálos és több mint 350 sebesült áldozattal járó párizsi merényletek elkövetését.

A 37 éves toulouse-i férfi annak a Mohamed Merahnak az ismerőse volt, aki 2012 márciusában három katonát és egy zsidó iskola tanárát és három gyermeket ölt meg a dél-franciaországi Toulouse-ban és Montaubanban.

Fabien Clain és testvérei Toulouse-ban nőttek fel, a 2000-es évek elején tértek át a muzulmán hitre és radikalizálódtak. Fokozatosan kerültek kapcsolatba a helyi iszlamista körökkel, amelyeket a náluk idősebb szíriai származású francia állampolgár, Olivier Corel vezetett, akire szellemi vezetőjükként tekintettek.

Fabien Clain, dzsihadista neve Omar, az egyik szervezője volt annak a hálózatnak, amely Irakba küldött iszlamista harcosokat.